U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Rapport Lokaal samenwerken in zorgzame buurten

woensdag, 14 april, 2021 - 12:07

Een zorgzame buurt komt er niet vanzelf. Dat blijkt uit de verhalen van de 35 initiatieven die het Fonds Dr. Daniël De Coninck de afgelopen twee jaar ondersteunde via open projectoproepen om lokaal werk te maken van zorgzame buurten. Het rapport is beschikbaar op de website van de Koning Boudewijnstichting.

De 35 beloftevolle praktijken, waaronder Het BuurtPensioen , trachten via zeer uiteenlopende benaderingen te bouwen aan een zorgzame buurt. Ze zijn divers in methode en aanpak, in doelgroep en hefbomen die ze gebruiken. Maar ze delen één overtuiging: het moet en kan anders. Hun zorgzame buurt...Lees meer

Hulplijn Hallo? Welzijnswerk 0800 35 243

donderdag, 8 april, 2021 - 13:25

HALLO? WELZIJNSWERK – GRATIS EN ANONIEM HULPNUMMER - 0800 35 243

VOOR WIE? Iedereen die in het Brussels Gewest woont en sociale bijstand nodig heeft of met vragen hieromtrent zit (voedsel, huisvesting, schulden, werkloosheid, beroeps- of gezinssituatie, sociaal isolement …).

WANNEER? Van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur

LUISTEREN, MAAR OOK DOORVERWIJZEN De coronacrisis heeft voor veel mensen ernstige gevolgen en maakt de situatie van kwetsbare personen vaak nog erger. De hulplijn ‘Hallo? Welzijnswerk’ werd op 30 maart 2020 door de sociale verenigingssector gelanceerd om te reageren op sociale noodsituaties. De Brusselse maatschappelijk werkers aan...Lees meer

Word jij 1 van de 3000 neuzen in Brussel?

woensdag, 31 maart, 2021 - 11:07

Dit jaar organiseren BRAL en Universiteit Antwerpen het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit in Brussel ooit. Naar voorbeeld van CurieuzeNeuzen Vlaanderen zoeken ze 3000 plaatsen in Brussel om de luchtkwaliteit te meten. Omdat luchtvervuiling een zware impact heeft op gezondheid, willen zij jullie, als welzijn- en gezondheidsactoren, betrekken bij deze meetcampagne .

Het doel van de meting?

Weten hoeveel Brusselaars blootgesteld worden aan concentraties luchtvervuiling boven de Europese- en Wereldgezondheidslimiet. Concreet meten ze stikstofdioxide (NO2). Zo krijgen ze een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Brussel. De reageerbuisjes zullen vanaf...Lees meer

Cover cahier Brusselse wegwijzer in welzijn en zorg en de bijhorende poster

Cahier Brusselse wegwijzer in welzijn en zorg

dinsdag, 23 maart, 2021 - 15:29

Dat België een ingewikkelde staatsstructuur heeft, weet iedereen. In Brussel liggen er zeven beleidsniveaus als een ‘institutionele lasagne’ boven op elkaar: de federale overheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG), de Vlaamse (VG) en de Franse Gemeenschap (FWB), de Vlaamse (VGC), de Franse (COCOF) en de ...Lees meer

Personen met een handicap treden toe tot de Belgische grondwet

vrijdag, 19 maart, 2021 - 11:07

De Kamer van volksvertegenwoordigers van het nieuwe artikel 22ter goedgekeurd. Het recht op inclusie van personen met een handicap wordt nu beschermd door de Belgische grondwet.

De tekst die op 11 maart 2021 met een grote meerderheid werd goedgekeurd, luidt als volgt: “Art. 22ter. Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen. De wet, het decreet of de in artikel 134 bedoelde regel waarborgen de bescherming van dat recht.”

België heeft in zijn grondwet een van de speerpunten van het VN-...Lees meer

RAAMexpo 'vrijwilligers in Brussel' in Lakensestraat 60

donderdag, 18 maart, 2021 - 14:40

Wie een wandeling maakt door de stad kan aan de etalageramen van Cours de couture 11 kleurrijke en intieme portretten ontdekken van vrijwilligers in Brussel. Elk met een persoonlijk verhaal en unieke kijk op wat iemand drijft om vrijwilligerswerk te doen. De motivatie hiervoor verschilt bij elke vrijwilliger. Maar iedereen beschouwt het als een verrijking van zichzelf. Vrijwilligerswerk binnen een Brusselse context maakt het nog een tikkeltje bonter.

De raamexpo is een nieuw, laagdrempelig alternatief om veilig van de expo te genieten. De portretten werden gerealiseerd door de vrijwilligers van het redactieteam van ...Lees meer

Infopunt vrijwilligerwerk is opnieuw open

woensdag, 24 februari, 2021 - 16:36Ons Infopunt Vrijwilligerswerk is vanaf 1 maart 2021 opnieuw open

Zoek je vrijwilligerswerk dat bij je past? Wil je iets vragen, of eens van gedachten wisselen? Kom naar ons infopunt vrijwilligerswerk in Muntpunt op het gelijkvloers . Wij helpen je persoonlijk in je zoektocht naar het ideale vrijwilligerswerk. Je kan altijd langskomen zonder afspraak.

Openingsuren maart 2021:

maandag 12 – 14 uur

woensdag 12 – 14 uur

donderdag 12 – 14 uur

Adres

Muntpunt: Munt 6 | 1000 BrusselLees meer

Digital Brussels

woensdag, 10 februari, 2021 - 09:22De gezondheidscrisis toont aan hoe dringend het is om de digitale kloof te bestrijden en de digitale steun voor de meest kwetsbaren in de samenleving op te voeren. 40% van de bevolking – dat zijn meer dan 300.000 Brusselaars (tussen 16 en 74 jaar) – is digitaal kwetsbaar.

Deze oproep heeft tot doel op het grondgebied van het Brussels Gewest activiteiten te ondersteunen die de toegang, de vaardigheden en het gebruik van digitale instrumenten bevorderen bij diegenen die daar het verst van af staan.

Deze activiteiten zijn gericht op mensen in een kwetsbare situatie...Lees meer

De nieuwsbrief van Sociaal Brussel

maandag, 8 februari, 2021 - 13:03

Felicitaties aan Sociaal Brussel , want hun eerste nieuwsbrief is een feit! Sociaal Brussel is de tweetalige kaart van het welzijns- en gezondheidsaanbod in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het beheer van de site is een opdracht van het Centrum voor Maatschappelijke Documentatie en Coördinatie vzw (CMDC-CDCS). Dankzij de interactieve kaart heb je toegang tot alle organisaties en diensten in de welzijns- en gezondheidssector van Brussel. Je vindt er Nederlands-, Frans- en tweetalige organisaties.

Met de maandelijkse nieuwsbrief van Sociaal Brussel blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen in de...Lees meer

Een Brussel zonder belemmeringen?

woensdag, 3 februari, 2021 - 07:57

Brussels Accessible To All is een sensibiliseringscampage van equal.brussels om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toegankelijk te maken voor iedereen. Dat is nu nog niet het geval, want voor personen met een handicap zit Brussel vol hindernissen en belemmeringen.

Die belemmeringen liggen dus niet bij die personen met een handicap, maar wel bij de omgeving. Gelukkig is er heel wat dat we daaraan kunnen doen. Door hindernissen en belemmeringen weg te halen, zorgen we allemaal samen voor een ‘Brussels Accessible To All’.

Maak zelf het verschil met de tips op...Lees meer