U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Kijkstages 'Bij een ander' verlengd tot maart

donderdag, 27 januari, 2022 - 14:36

De kijkstages voor 2021 zijn in hun laatste fase. Tussen juli en oktober konden geïnteresseerden kiezen uit een aanbod van een 50-tal organisaties. In totaal ging het over zo een 255 stageplaatsen.

De interesse was groot en de nood aan verbinding reëel want er hebben zich 122 personen ingeschreven om bij elkaar op bezoek te gaan. Dat is een mooi aantal want in 2019 (toen COVID-19 nog niet ronddoolde) werden er 160 matches gemaakt. Dit jaar waren er zelfs 27 organisaties waar de vrije plaatsen snel werden opgevuld. Gelukkig hebben we 84% van onze geïnteresseerden de eerste...Lees meer

Hoe goed ken jij de klimaatengagementen voor de sector vanuit Vlaanderen?

donderdag, 27 januari, 2022 - 10:33

Het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg zet het klimaatthema hoog op de agenda. Welzijns- en zorgvoorzieningen in zowel Vlaanderen als Brussel kunnen via VIPA en BRUXEO voor hun klimaatengagementen steun krijgen. Verschillende partners in Vlaanderen hebben hun krachten gebundeld. Met deze korte enquête polsen deze partners hoe vertrouwd je bent met het thema en de bestaande ondersteuning uit Vlaanderen.Lees meer

Ga eens op kijkstage in Vlaanderen

woensdag, 26 januari, 2022 - 12:00

In Brussel kan je al enkele jaren " Bij een ander " op kijkstage gaan.

Met Kijkstages beogen we een kennismaking tussen organisaties en/of sectoren door een echte onderdompeling in elkaars werkveld. Het gaat om een korte meeloopstage van een dag met als uiteindelijke doel de samenwerking te bevorderen, expertise bij medewerkers te vergroten en samen te komen tot betere zorg.

Maar je kan dit ook doen in Vlaanderen. Onze partners van Vreemdgaan-Wisselleren starten een nieuwe cyclus op. Wie zijn deuren wil openzetten voor bezoekers kan nog tot 31 januari 2022 zijn kandidatuur...Lees meer

5 jaar Kenniscentrum WWZ in 10 x 100 seconden: vrijwilligerswerk

woensdag, 26 januari, 2022 - 11:52

Hoera, Kenniscentrum WWZ blaast dit jaar 5 kaarsjes uit! Om dat te vieren trakteren we jullie dit jaar op 10 verhalen uit de Brusselse zorg- en welzijnssector waar we een impact konden realiseren. En dat in telkens 100 seconden!

Het eerste verhaal in de reeks: vrijwilligerswerk! Het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel maakt deel uit van het Kenniscentrum WWZ en geeft vormingen op maat aan organisaties die met vrijwilligers werken.

Bernadette Rutjes van Gipso volgde een vorming op maat over vrijwilligerswerving en de vrijwilligerswetgeving en vertelt wat ze aan de vorming heeft gehad. Gipso vzw...Lees meer

Kenniscentrum WWZ blaast 5 kaarsjes uit!

dinsdag, 25 januari, 2022 - 15:45

Hiep hiep hoera! 2022 is een vreugdig feestjaar, want onze organisatie bestaat 5 jaar. In januari 2017 zag Kenniscentrum WWZ het levenslicht na de fusie van de Brusselse Welzijns- en gezondheidsRaad, het Kenniscentrum Woonzorg en het Brusselse steunpunt vrijwilligerswerk Het Punt.

Een vijfjarig jubileum wordt ook weleens een houten of blikken jubileum genoemd. Maar welke naam je het ook geeft, al 5 jaar lang staat Kenniscentrum WWZ elke dag klaar voor de Brusselse zorg- en welzijnssector.

Zo hadden we onder meer het genoegen om tal van organisaties te ondersteunen in hun werking, begeleidden we...Lees meer

Wat waren nu weer de regels rond Covid?

donderdag, 20 januari, 2022 - 09:21

Het is niet gemakkelijk om te onthouden welke regels nu van toepassing zijn omtrent Covid-19.

Daarom maakte de overheid een drietalige affiche (FR/NDL/ENG) met gebundelde info over het testen op Covid-19 en de te volgen quarantaineregels per scenario (19/01/2022).

Download de affiche hier .Lees meer

Intersectoraal intervisie-traject voor coördinatoren in de welzijns-en zorgsector

maandag, 17 januari, 2022 - 10:00

Een nieuwe start

De COVID-19-pandemie is nu al een tijdje bezig en het vraagt van ons allen energie in het omgaan met deze veranderingen. Zeker van coördinatoren vergt dit extra energie om de zaken en de onvoorspelbaarheden in de zorg en hulpverlening in goede banen te leiden.

Een nieuw jaar is begonnen en nu is het meer dan nodig dat de coördinatoren ook de tijd nemen voor zichzelf, want ook leidinggevenden hebben een boost en ondersteuning nodig.

Daarom reiken Kenniscentrum WWZ en het Huis voor Gezondheid een aanbod aan.

Aanpak

We...Lees meer

HerstelAcademie Brussel biedt cursussen aan rond psychisch herstel en mentaal welzijn

maandag, 17 januari, 2022 - 09:30

De HerstelAcademie is een nieuw initiatief in het herstelgericht werken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is een plek waar men kan werken aan ‘Persoonlijk Herstel’. Het gaat over een proces van opbouwen van een zinvol leven. Een biotoop waar een wereld van ziekte, isolement en beperking geruild kan worden met een omgeving van hoop en zelfsturing, keuzes maken, leren en zingeving, participatie aan de gemeenschap in onderlinge steun en verbondenheid. De HerstelAcademie biedt vorming aan mensen die willen werken aan hun dagdagelijkse moeilijkheden, om zo opnieuw grip te krijgen op hun leven. Je mag samen met een...Lees meer

Nieuw 'second-life' meubelinitiatief

maandag, 10 januari, 2022 - 13:16

Hu-bu verbindt de non-profit community en bedrijven om een meer inclusieve samenleving en circulaire economie te verwerkelijken. Zij vragen onder meer aan bedrijven hun kantoormeubilair niet weg te gooien of te vernietigen maar deze - gratis, eenvoudig en snel - een mooi welverdiend "tweede leven" te bieden in een vereniging of een school?

Er is een nieuw 'Second Life'-meubelinitiatief . Dit keer 865 metalen manden, houten krukken, leunstoelen, banken in samenwerking met de Europaziekenhuizen.

Hier zijn enkele belangrijke data met betrekking tot de implementatie:

- Reserveringen tot 24 januari 2022.

- Ophaal op 15 & 30...Lees meer

COVID-19: subsidie ventilatie en zelftesten binnen beleidsdomein WVG

maandag, 20 december, 2021 - 14:12

De Vlaamse Regering voorziet een forfaitaire betoelaging van 15,25 miljoen euro voor de residentiële en niet-residentiële instellingen in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin voor de financiële compensatie van de kosten ten gevolge van de ventilatiemaatregelen, waaronder de aankoop van CO2-meters, en voor de zelftesten.

https://beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be/ Lees meer