U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Rondleiding 2024

donderdag, 28 maart, 2024 - 10:31

In deze Rondleiding 2024 gidsen we je langs onze projecten, events, vormingen, publicaties en andere acties die we ondernemen om de welzijns- en zorgsector te ondersteunen.Lees meer

Enquête: Helden voor mens en planeet!?

woensdag, 20 maart, 2024 - 11:18

De zorg- en welzijnssector vangen mee de fysieke, mentale en sociale gevolgen op van de klimaatverandering en een vervuilde leefomgeving. Met deze bevraging willen we nagaan hoe klimaatrobuust je organisatie is zodat we ons aanbod beter kunnen afstemmen op jullie noden. Bovendien willen we graag te weten komen welke factoren jullie gestimuleerd hebben om de voorbije jaren acties te ondernemen op vlak van duurzaamheid, of welke factoren ervoor gezorgd hebben dat jullie vastlopen of geen actie kunnen ondernemen.

Help jij ons de zorg- en welzijnssector te verduurzamen?

Vul...Lees meer

uitreiking winnaars expo ‘Volunteers of BXL'

woensdag, 20 maart, 2024 - 10:20

30 Brusselse organisaties nomineerden elk een fantastische vrijwilliger voor onze actie 'Win een paneel in onze vrijwilligersexpo!'. 8 van hen krijgen een plaats in onze reizende expo ‘Volunteers of BXL’!

Onze reporters en fotografen staan te popelen om langs te gaan bij... Marina van Accolage Menekse van Bib Sophia Krystina van Brussel Onthaal Tina van het Huis van het Nederlands Svitlana van Les Gazelles de Bruxelles Een van de hoofdleiders van Scouts en Gidsen Brussel Lore en Liliane van het GOLD sportaanbod (VGC, BOP en partners) Pierre van CAD De Boei

De verhalen van deze geweldige...Lees meer

Schrijf jouw organisatie in voor de vrijwilligersmarkt

vrijdag, 15 maart, 2024 - 16:40Zoek jij vrijwilligers?

Neem met je organisatie deel aan de vrijwilligersmarkt. Op onze markt brengen we kandidaat-vrijwilligers en organisaties samen voor een eerste kennismaking bij het zoeken naar passend vrijwilligerswerk. Deze vrijwilligersmarkt focust op toegankelijk vrijwilligerswerk voor nieuwkomers en anderstaligen die Nederlands leren.

Voor wie:

Organisaties die nieuwe vrijwilligers zoeken en tijd en moeite willen steken in versterking van hun vrijwilligers. Deelname is gratis maar let op, de plaatsen zijn beperkt.

Praktisch:

Donderdag 7 november 2024: 10u tot 12u | online voorbereidende vorming | ZOOM Vormingsmoment voor de vrijwilligersorganisaties die deel nemen...Lees meer

Dossier Vlaamse Gezinszorg in Brussel

maandag, 4 maart, 2024 - 12:13

De Vlaamse gezinszorg in Brussel is goed voor 14% van het totaal aantal uren gezinszorg. Dat aandeel zou hoger kunnen zijn, maar de diensten hebben het moeilijk om potentiële gebruikers te bereiken, medewerkers te vinden en op te boksen tegen de lagere gebruikerstarieven die gelden bij de diensten van de Franse en Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Dit alles werd gedocumenteerd in het dossier ‘Vlaamse thuiszorgdiensten in Brussel’ dat we opstelden in samenspraak met Familiehulp en I-Mens met het oog op experimenteerruimte om hun positie in Brussel te versterken.Lees meer

GEZOCHT: Organisaties die vernieuwend willen werken rond personeelsschaarste

woensdag, 28 februari, 2024 - 10:13

Uit demografische prognoses van Statbel blijkt dat het verschil tussen de actieve bevolking en de uitstromende pensioengerechtigde bevolking zal blijven toenemen tot het jaar 2060. Er gaan dus steeds meer mensen op pensioen en er komen minder werkkrachten bij. We worstelen nu al met hevige tekorten, maar de situatie zal zichzelf niet zomaar oplossen op de korte termijn. Het is meer dan nodig dat de Brusselse welzijns- en zorgsector zich goed voorbereidt op moeilijke tijden.

Om jullie daarbij te helpen, organiseren we de volgende twee acties voor organisaties die actief zijn in Brussel. 1. Pooling tussen welzijnsorganisaties

...Lees meer

GE-START - de stoomcursus voor sociale doeners

woensdag, 28 februari, 2024 - 08:42

GE-START is een opleidingstraject om mensen te versterken die werkzaam in de sociale sector en/of die zich willen voorbereiden op de instroom in een opleiding binnen het sociaal agogisch werk (bachelor of graduaat, bv. gezinswetenschappen, sociaal werk, orthopedagogie).

Klik hier voor meer info over de opleiding!

Georganiseerd door: Odisee Hogeschool

Wanneer: De opleiding start op 16 april 2024 . Overige lesdagen: 23 en 30 april, 14, 21 en 28 mei, 4 en 11 juni 2024, telkens van 9 tot 13 uur.

Waar: Odisee - Campus Schaarbeek , Huart Hamoirlaan 136...Lees meer

Help mee om de sportparticipatie van personen met een beperking in Vlaanderen in kaart te brengen

maandag, 19 februari, 2024 - 09:29

G-sport Vlaanderen is momenteel bezig met een grootschalige studie, waarbij ze samen met KU Leuven de sportdeelname bij personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening in kaart brengen. Sommige mensen doen aan sport, anderen besteden hun vrije tijd liever aan iets anders. Of je nu tot de eerste of tweede categorie behoort, jouw kijk op G-sportparticipatie is van belang!

Deel jouw mening!

De studie loopt volop, maar er is nog heel wat respons nodig om het vooropgestelde aantal antwoorden te bereiken....Lees meer

Boek: Recht op grijs. Bouwen aan ouderenbeleid

donderdag, 15 februari, 2024 - 09:47

Altijd al waren er mensen die een hoge leeftijd bereikten. Met wat geluk, een sterk gestel, en een goede positie.

Vandaag worden we met velen ouder: we leven langer en blijven langer gezond. Een maatschappelijk succes. Maar ook een uitdaging. Lang niet alle ouderen stellen goed. Werk op de plank voor het beleid, het middenveld en voor ouderen zelf.

Op welke plekken kunnen ouderen het beste wonen? Hoe blijven voorzieningen bereikbaar? Hoe garanderen we kwaliteitsvolle zorg, ook in de buurt? Hoe omgaan met eenzaamheid? Hoe beschermen we onze autonomie?

En vergrijzing schept...Lees meer

Week van de vrijwilliger 2024: nomineer jouw vrijwilliger en win een paneel in onze vrijwilligersexpo!

woensdag, 31 januari, 2024 - 14:48

Wil jij jouw vrijwilligers bedanken? Wil je je organisatie of vereniging promoten? Nog meer vrijwilligers aantrekken?

De week van de vrijwilliger 2024 is in aantocht. Dit jaar loopt die van 2 t.e.m. 10 maart. Dat is de ideale periode om jouw vrijwilligers éxtra te bedanken. Weet je al hoe? Deel een uniek vrijwilligersverhaal en maak kans op een paneel in onze reizende expo! Bonus: de professionele foto’s + een mooi verhaal om te delen met je achterban krijg je er zomaar bij.

Nomineren kon t.e.m. 15 maart 2024. Op 20 maart maken we de winnaars...Lees meer