U bent hier

Samenhuizen

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

Luc Lampaert

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 40

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Samenleven met je buren

In hartje Brussel, niet ver van de Grote Markt, wonen 17 mensen in het project Samenhuizen, op de Sint-Jorissite. Bewoners met een verstandelijke beperking wonen er samen met mensen met het syndroom van Korsakov en een aantal ouderen. Het zijn mensen van verschillende leeftijd en achtergrond, erg uiteenlopend, met een gevarieerde manier van leven. Wat hen verbindt, is dat ze samen met anderen willen wonen.

De bewoners van Samenhuizen leren elkaar kennen, gaan soms bij elkaar op de koffie, koken al eens samen … ze proberen goede buren voor elkaar te zijn. Martine strijkt heel graag, wat Petra erg waardeert. Thomas en Jeroen gaan vaak naar de film of theater, en als Petra, Dirk of iemand anders zin heeft, gaan ze graag mee. Toen Pia als nieuwe bewoonster haar studio betrok, kon ze meteen de stofzuiger van haar buurvrouw lenen.

Het project omvat elf studio’s en appartementen met een, twee of drie slaapkamers. Op het gelijkvloers is er een gemeenschappelijke wasruimte en een grote, multifunctionele ontmoetingsruimte die ook open staat voor de buurt. Vzw De Lork staat in voor de begeleiding van de personen met een beperking. Er is een 24-uur permanentie. Daar kunnen in geval van nood ook de ouderen een beroep op doen voor assistentie.

De bewoners hebben regelmatig contact met de andere organisaties op de Sint-Jorissite: een basisschool, buitenschoolse opvang, een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel, vzw De Overmolen die projecten ontwikkelt voor kwetsbare Brusselaars en vzw Indivo die vrijetijdsactiviteiten voor personen met een beperking organiseert. Er werd op de binnenplaats een gemeenschappelijke tuin aangelegd met een moestuin, een kippenren en zitbanken. De ideale plaats om elkaar bij mooi weer te ontmoeten.