Het Brussels Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg (BROG)
Het Brussels Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg (BROG) is het overlegplatform van de Vlaams erkende sector voor personen met een handicap en hun partners. Het overleg zet zich in om de situatie voor personen met een handicap in Brussel op te volgen, te analyseren en te verbeteren.
Het Brussels Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg (BROG) is een plek waar we noden voor de Brusselaar met een handicap aanpakken. We kaarten noden uit de sector aan bij het beleid, we houden elkaar op de hoogte van nieuwe projecten en zorgen ervoor dat initiatieven niet naast elkaar lopen, maar complementair zijn. Inclusie bereik je immers niet alleen.
Het BROG tracht de ambities van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap waar te maken in Brussel. Personen met een handicap hebben het recht op toegang en participatie op alle aspecten van het maatschappelijk leven. Daarvoor werken de leden samen met lokale en regionale beleidsmakers en partners om vernieuwende dynamische projecten mogelijk te maken.
Daarnaast houdt het overleg de vinger aan de pols bij het Vlaams beleid wat personen met een handicap betreft. De implementatie van de persoonsvolgende financiering in Brussel is een belangrijk aandachtspunt van het overleg. Daarnaast hebben we het over nieuwe beleidslijnen, financieringskanalen en subsidies. In dit kader kan het BROG overleg faciliteren over de uitbreiding en verdeling van nieuwe middelen voor Brusselse ondersteuningsorganisaties.
Het BROG
- zet zich in voor een inclusieve samenleving
- richt zich tot personen met een handicap, jong en oud
- stimuleert overleg, samenwerking, zorgafstemming en zorguitbreiding in de Brusselse Vlaams erkende gehandicaptenzorg die inspelen op noden en leemten in Brussel
- behartigt de belangen van de Vlaams erkende gehandicaptenzorg te Brussel
- verleent advies over alles wat personen met een handicap aanbelangt
- telt onder haar leden verschillende voorzieningen, gebruikers en verwijzers uit de sector personen met een handicap, en ook partners uit andere sectoren zoals het BruZEL, thuiszorg, tewerkstelling, enzovoort.
- zet in op vorming en netwerking, samenwerking en de promotie van nieuwe initiatieven
Kennis en tools
Memorandum Handicap en Inclusie in Brussel 2024
Personen met een handicap in Brussel - Situatieanalyse 2020
Cahier 22: Ondersteuning voor personen met een handicap in een superdiverse context
Meer over inclusie voor personen met een handicap
Inclusie voor personen met een handicap
Cultuursensitieve zorg voor personen met een handicap (CuSeHa)
