Informele netwerken en ondersteuning
In het discours over zorgzame buurten komt informele zorg en burenhulp als evidentie naar voren. Onderzoek leert dat burenhulp voor veel Brusselaars niet zo vanzelfsprekend is als we zouden willen: contacten tussen buren zijn schaars, zonder emotionele band is er nauwelijks sprake van burenhulp, en hoe lager het inkomen, hoe minder steun er is van buren of familie. Professionals en welzijnsorganisaties kunnen helpen om dit Mattheus-effect en de vraagverlegenheid te doorbreken. Hulp durven vragen begint immers bij zelf hulp kunnen geven. We onthouden volgende aanbevelingen uit onderzoek naar en gesprekken over de kracht van informele zorgnetwerken:
- Sociale netwerken zijn levensnoodzakelijk
- Veel Brusselaars - zeker mensen in armoede – hebben geen netwerk om op terug te vallen en kunnen dit ook niet op eigen kracht opbouwen;
- Steun van betrokken professionals heeft een positief effect op de kracht van buren- en vriendennetwerk;
- Zelforganisaties en verenigingen waar armen het woord nemen, vervullen de rol van informeel zorgnetwerk. Erken, waardeer en betrek hen als volwaardige partners.
- Inclusief burgerschap begint bij weerbaarheid
- Kunnen rekenen op anderen begint met zelf eerst hulp kunnen bieden.
- Spreek mensen aan op hun kracht, niet op hun tekort
- Professionele zorg moet zorgen voor ademruimte en tegengaan dat eigen netwerk wordt uitgeput
- Zorg in de samenleving is maatwerk
- De mate van zelfzorg – informele zorg – professionele zorg varieert. Wie geen netwerk heeft, kan er ook geen beroep op doen. Informele en professionele zorg vullen elkaar aan.
Ben je op zoek naar informatie en tools om je te helpen bij het versterken van netwerken in de buurt, neem dan zeker een kijkje op https://www.resokit.be/
Wil je meer weten over bestaande burenhulpnetwerken voor ouderen in Brussel, bezoek dan zeker de website van Samen Toujours www.samentoujours.be , het platform dat de Brusselse burenhulpnetwerken verenigt.