Ga verder naar de inhoud

Neem je vacatures onder de loep met deze 10 tips

Personeelstekort in welzijn en zorg

Zo trek je meer kandidaten aan op jouw vacature in welzijn en zorg

De huidige krapte op de arbeidsmarkt is nijpend: we vinden moeilijker personeel in welzijns- en zorgjobs. In dit artikel gaan we alvast aan de slag met een pijnpunt: de beperkte reactie op vacatures. Wij geven 10 tips om je vacature en jezelf als werkgever aantrekkelijker te maken. Ook jij als werkgever moet “solliciteren”!

“De bekende manieren om personeel aan te werven werken vaak niet meer.”

1. Maak van elke vacature maatwerk

Focus je op de verantwoordelijkheden die passen bij de openstaande functie en vermijd subjectieve voorkeuren over een mogelijke kandidaat. Zo formuleer je je tekst automatisch anders en zal je spontaan meer op maat schrijven. Gebruik de je-vorm vaker dan de we-vorm. Een zoekende kandidaat zal zich meer aangesproken voelen.

2. Geef aandacht aan diversiteit, gelijkheid en inclusie

Een goed geschreven vacature zal verschillende kandidaten aanspreken, ook talenten buiten je vaste netwerken. Zeker in een krappe markt is het interessant om zo breed mogelijk te zoeken. Een inclusieve vacature doorbreekt je ingesleten communicatiepatronen.

  • Focus op competenties. Zo vermijd je het om op persoonlijkheidstypen te selecteren.
  • Lees na of de vacature niet (onbewust) discrimineert of vooroordelen bevat rond stereotypen gebonden aan gender ('dan ben jij onze man'), leeftijd ('in onze werksfeer voelen jonge mensen zich thuis'), nationaliteit ('vlekkeloze beheersing van Nederlandse taal'), cultuur ('op afterworks drinken we samen een pintje') …
  • Omdat een inclusief beleid zich niet beperkt tot een vacature, kan je ook verwijzen naar de visie over diversiteit van je organisatie, bijvoorbeeld in een tekst op de website. Zo laat je zien dat inclusie en respect voor diversiteit verankerd zitten in je organisatiecultuur. 
  • Vermeld dat de functie voor iedereen toegankelijk is, bijvoorbeeld: ‘Wij selecteren kandidaten op basis van hun kwaliteiten, ongeacht hun nationaliteit, afkomst, leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging, handicap enzovoort.'
  • Als je vacature ook openstaat voor nieuwkomers, kan je de hashtags #welcome (My Actiris) of #werkplekvrij (Mijn VDAB ) toevoegen in de functietitel.
  • Je kan ook overwegen om diplomavereisten - indien mogelijk - achterwege te laten. Zo laat je de vacature open voor talenten die via een alternatieve route de vereiste kwalificaties hebben verworven of kunnen verwerven. Niet iedereen is gemaakt om een job al zittend op een schoolbank te leren.
3. Denk na over taal

Sta stil bij de taalvereisten van de functie en de talen waarin je de vacature publiceert.

  • Heb je er al eens aan gedacht om je vacature in een andere taal te publiceren? Er zullen zeker mogelijke kandidaten zijn die taalvaardig genoeg zijn om op de werkvloer mee te draaien, ook al vinden ze de vacature in een andere taal. In de tekst zelf kan je aangeven welke taal er wordt gesproken op de werkvloer. 
  • Afhankelijk van het gevraagde taalniveau voor de functie, kan je rekening houden met verschillende niveaus van geletterdheid. Korte zinnen verhogen de lees- en begrijpbaarheid. Laat ruimte tussen paragrafen. Gebruik witte ruimtes om visuele ademruimte te creëren. Je tekst wordt zo makkelijker leesbaar voor wie minder vertrouwd is met de taal.
  • Taalvereisten kunnen een drempel zijn voor kandidaten. Duidelijke (minimum)vereisten kunnen deze drempel verlagen. Het opsplitsen in begrijpen, spreken, lezen en schrijven helpt. Niet voor elke functie moet het niveau van deze vaardigheden gelijk zijn. 
  • Een regionaal of buitenlands accent kan een meerwaarde zijn. Het kan een brug vormen met je cliënten.
  • Bestaat er de mogelijkheid om al doende op de werkvloer de taal te leren? Laat het weten. Als werkgever kan je (financieel) ondersteund worden voor taalopleidingen via o.a. Actiris (taalcheques) of het Huis van het Nederlands (testen afnemen, taalopleidingen en vormingen op maat van je sector/organisatie).
  • Heb je al kandidaten maar twijfelen ze over hun taalniveau? Dan kan je hen doorsturen naar https://www.selor.be/nl/procedures/taaltesten/ voor een gratis taaltest of ze kunnen als werkzoekende een taaltest afleggen via Actiris of VDAB.
4. Gebruik een begrijpbare functienaam

Start je vacature met de functienaam. Een gangbare en genderneutrale term is wenselijk. Zo ben je zowel in de zoekopdrachten als door een lezer makkelijk vindbaar. Zorg ervoor dat de titel duidelijk is en voldoende info bevat. Gebruik alleen Engelse termen als het niet anders kan.

Bijvoorbeeld: Hulpverlener inloopcentrum Vilvoorde (50-70%), vervangingscontract juli/november, M/V/X

5. Verkoop je organisatie vanaf de introductie

Trek de aandacht van in het begin door een prikkelende intro. Verkoop jezelf en speel de troeven die je als organisatie hebt meteen uit. Vertrek van wat jij te bieden hebt, niet van wat je nodig hebt. Houd in gedachten wat relevant is voor mogelijke kandidaten. Zijn er gekende vooroordelen over de job of onzekerheden die terugkomen? Speel er al op in. Verwijs ook naar je website als je die hebt, dan kan een geïnteresseerde zich al verdiepen in je organisatie.

Bijvoorbeeld: “Neem jij graag verantwoordelijkheid op? Wist je dat je als verpleegkundige in ons woonzorgcentrum de volle verantwoordelijkheid draagt voor je team, voor de medicatietoediening, de verpleegkundige zorg én de contacten met de huisartsen? Daarbovenop krijg je ook ruimte voor beleidswerk. Lijkt jou dat een mooie uitdaging?”

“Elke dag je kinderen van school afhalen? Nooit meer te laat voor je work-out? Geen stress meer in de avondfile? Als onze vaste vroegdienst heb je die garantie. Je werkt elke dag van 7 tot 15 uur. Iets voor jou?”

(Bron: Zorgcommunicatie.be)

6. Functie-omschrijving en -vereisten: eenvoud trekt aan

Omschrijf de functie in 2 à 3 zinnen, gevolgd door een taakomschrijving. Die taakomschrijving beperk je tot een vijftal punten. Specificeer elk van deze punten voldoende en in dagelijks taalgebruik. Als je hiermee niet alles gezegd hebt, laat geïnteresseerden eventueel nog verder klikken naar een uitgebreidere vacature. Laat in het takenpakket de relevantie en meerwaarde van het werk weerklinken.

Het lijstje met functie-eisen is de graadmeter voor iedere werkzoekende. Vaak worden die onmiddellijk gescand: waarom nog verder lezen als je er toch niet aan voldoet? Sommige kandidaten haken af omdat ze denken pas te kunnen reageren als ze aan alle functievereisten voldoen. Met een beperkte hoeveelheid eisen voorkom je dat goede kandidaten worden afgeschrikt. Daarnaast dwingt het je om goed na te denken en te formuleren wat essentiële vereisten zijn in de functie. Denk eraan dat sommige competenties op de werkvloer zelf kunnen verworven worden.

Bijvoorbeeld: “Je bouwt een vertrouwensrelatie op met je cliënt.”

“Je neemt deel aan de wachtregeling van de dienst.”

“Je ondersteunt de patiënten bij het installeren bij opname, luistert naar vragen van de patiënt en diens familie, waakt over de orde en netheid op de kamers …”

7. Laat weten wat je te bieden hebt

Dit is dé plek om je te onderscheiden van anderen! Hier bespreek je de arbeidsvoorwaarden. De meest gekende zijn de arbeidsduur, het salaris, uurregeling, vakantiedagen en het type contract. Als je daarnaast extralegale voordelen aanbiedt, vernoem ze dan (maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, ADV-dagen, ecocheques, terugbetaling woon-werkverkeer, gsm en abonnement, laptop, telewerk, enzovoort). Vermeld ook de mogelijkheid tot opleiding en vorming of tot het verwerven van specifieke vaardigheden op jullie werkvloer.

Bijvoorbeeld: 5min wandelen van Brussel-Centraal

Premies voor onregelmatige prestaties.

Je werkt 1 weekend op 3

Een contract van onbepaalde duur met een jobtime van 75%-80%-100%

Maandelijkse loon: 2.534 EUR bruto (38u op basis van 0 jaar anciënniteit).

8. Waar staat je organisatie voor?

Beschrijf je organisatie in 2 à 3 zinnen. Beschrijf wat je organisatie doet en hoe het is om bij jullie te werken. Zorg ervoor dat toekomstige kandidaten zich iets kunnen voorstellen bij wat je schrijft. ‘Warme werksfeer’ of ‘aandacht voor kwaliteit’ zeggen niet veel meer als elke organisatie dit aangeeft.

De boodschap die je brengt moet wel consistent zijn met je reputatie. In die zin helpt het om ook tussen vacatures door zichtbaar te blijven voor potentiële medewerkers, bijvoorbeeld via sociale media. Zo ben je continu passief bezig met jezelf te promoten, en moet je niet plots je zichtbaarheid en je vacatures boosten bij een (acute) aanwerving.

9. 1, 2, 3 (call-to-)action

Laat aan de kandidaten weten hoe ze kunnen solliciteren, tot wanneer ze dat kunnen doen en aan wie ze hun kandidatuur moeten richten. Zet aan tot actie met actieve zinnen. Zorg ervoor dat verschillende kanalen mogelijk zijn en vermeld een adres en een telefoonnummer. Indien je de data of periode van de verschillende stappen kent, geef ze aan.

Bijvoorbeeld: 'Stuur je brief op' in plaats van 'Gelieve te solliciteren'

De sollicitatie is open tot … Gesprekken in de week van… Indien positief gesprek is de aanvang van het contract voorzien op …

10. Raadpleeg een deskundige

Laat je vacature gratis nalezen bij VDAB, Verso of Hands-on Inclusion.

  • Actiris: een werkgevers- en/of diversiteitsconsultant kan samen met jou de vacature bekijken. Je kan bellen naar de werkgeverslijn om in contact te komen: 02/505.79.15
  • VDAB: Hier zend je je vacature in door middel van een invulformulier. Na nazicht wordt de vacature gepubliceerd op de VDAB-website. Deze dienst is enkel beschikbaar voor Nederlandstalige vacatures.
  • Ook bij Verso, de intersectorale werkgeversorganisatie voor Vlaamse sociale verenigingen (de Vlaamse tegenhanger van Bruxeo), kan je je vacature laten scannen via info@verso-net.be
  • Hands-on Inclusion spitst zich toe op een inclusieve arbeidsmarkt waarin diverse talenten een plaats krijgen. Ze bieden ondersteuning aan om ervoor te zorgen dat je met je vacatures een zo breed mogelijk publiek aanspreekt.