Kerk Kolderbos-Langerlo: kunst- en muziekatelier van Covida
De kerk van Kolderbos-Langerlo in Genk wordt in de toekomst een kunst- en muziekatelier van zorgorganisatie Covida. De kerkraad ging afgelopen jaar op zoek naar een nieuwe bestemming voor de kerk, Kenniscentrum WWZ ondersteunde dit proces.
1. Nieuwe mogelijkheden verkennen voor de kerk in Kolderbos-Langerlo
Eind 2023 startte de zoektocht met een enthousiasmerende vergadering over de mogelijke ondersteuning door Hefboom, Inclusie Invest en Kenniscentrum WWZ in het breder gebruik van de kerk van Kolderbos-Langerlo. We schetsten de situatie, samen met de voorzitter en de secretaris van kerkraad, de deken en pastoor van Kolderbos-Langerlo, de stadsdiensten ruimtelijke planning, de wijkmanager en het Platform Toekomst Parochiekerken. De parochie wilde een nieuwe functie voor de kerk die tegemoetkomt aan lokale noden. Tegelijk moest het mogelijk blijven om er liturgische diensten te organiseren. Het gebied rond de kerk heeft als functie natuur, rust, ontspanning. Een welzijnsproject en/of wonen-met-zorgproject zou er dus perfect in passen.
2. Ondersteuning in de initiatiefase en kleinschalig marktonderzoek
Kenniscentrum WWZ deed afgelopen jaar een beperkt marktonderzoek met focus op een concrete invulling van welzijn – en (woon)zorg. In de initiatiefase konden we helpen op verschillende vlakken:
- De potentie van de site inschatten, zowel ruimtelijk als stedenbouwkundig.
- Contacten met welzijns-, zorg- en socioculturele organisatie om noden en vragen te detecteren.
- Een eerste kijk op het programma van eisen/toegankelijkheidseisen. Noden, behoeften en wensen in kaart brengen.
- Projectdefinitie en concept uitwerken met sociale, ecologische en levensbeschouwelijke elementen.
- Mogelijke partners samenbrengen en ondersteuning van het proces om samen tot een werkbaar welzijn-, woon- en/of zorgconcept te komen.
- Schetsmatig onderzoek naar hoe de ruimte kan werken. Mee nadenken over de invulling van een deel van de ruimte en ingebruikname door partnerorganisatie(s). Een voorstudie naar de ruimtelijke mogelijkheden (stedenbouwkundige haalbaarheid, programma …).
- Compatibiliteit nagaan van de functies met de karakteristieken van de site (ligging, bereikbaarheid en omgeving).
- Inspiratie aanleveren met goede voorbeelden uit binnen- en buitenland.
- Mogelijke subsidies in kaart brengen voor het project.
- Inschatting van de verbouwingskosten en visie op mogelijke financiële opbrengsten vanuit de site. Ondersteuning in de opmaak van een haalbaarheidsberekening.
- Opmaak van een planning en timing.
Voordat we beginnen te ontwerpen, is het nodig om de functies van het gebouw goed te omschrijven. In een eerste fase dachten we aan een wijkgezondheidscentrum, een soort woonzorgcentrum of een groep van assistentiewoningen, een kleinschalig wonen-met-zorg-project waarbij er meer participatie is vanuit de familie, bijvoorbeeld in de zorg voor maaltijden, en activiteiten. Ook de mogelijkheden voor een project rond sociale tewerkstelling, een kinderdagverblijf met mogelijke link naar ruilwinkeltje en co-housing met integratie van enkele (jeugd)zorgstudio’s werden onderzocht.
3. Kerk wordt nieuw kunstatelier van zorgorganisatie Covida
Covida is een organisatie voor mensen met een handicap en heeft momenteel een kunst- en muziekatelier in Hasselt. Aangezien hun gebouw afgeleefd is en de kerk van Kolderbos centraler gelegen is ten opzichte van andere vestigingen, heeft Covida interesse om zijn atelierwerking naar Kolderbos over te brengen. Op die manier krijgt de kerk een sociale functie. Op het achterliggende bos- en weideland blijft de werking van Zorgranch Stappen vzw, dat therapie biedt aan kinderen en jongeren met paarden en pony's.
We boden verdere ondersteuning in dit proces door een engagementsverklaring op te maken. In januari 2024 was er een infomoment met de kerkgangers en de wijk. We kijken nu uit naar het gesprek met de dienst ruimtelijke ordening van stad Genk.
Wil je graag ondersteuning bij jouw wonen-met-zorgproject? Zoek je ook een nieuwe invulling voor een gebouw?
Even kennismaken, je specifieke vragen beantwoorden of de mogelijkheden voor een samenwerking bekijken? Wij denken graag met je mee.
