Passer
In maart 2023 opende het solidair woonproject in de Passerstraat in Anderlecht. Op zich leest dit niet bijzonder, ware het niet dat op één gezin na alle bewoners van Afrikaanse afkomst zijn. Een bewuste keuze!
Het project in de Passerstraat telt 12 wooneenheden en enkele gemeenschappelijke ruimtes. De bewonersgroep werd zorgvuldig samengesteld: er wonen ouderen, alleenstaande moeders met jonge kinderen en gezinnen. Het project richt zich specifiek op de Afrikaanse gemeenschap, maar is nooit opgezet als een exclusief project voor die gemeenschap. Op het gelijkvloers is het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba gevestigd.
Het project is het resultaat van een nauwe samenwerking met De Overmolen (eigenaar), LDC Cosmos (bewonersbegeleiding), SVK Baita (beheer woningen) en Kenniscentrum WWZ.
LDC Cosmos heeft een aanzienlijk aantal bezoekers van Afrikaanse afkomst, in bijzonder alleenstaande oudere dames. Vaak zijn die zeer slecht gehuisvest en initieel was het plan om op hun locatie een aantal zorgflats te bouwen. Dat was echter technisch en stedenbouwkundig niet mogelijk. Samen met De Overmolen werd gezocht naar een geschikt pand in de wijk en dat werd gevonden in de Passerstraat. De bouwvergunning werd aangepast om meer woningen, vooral kleinere appartementen en studio’s, te realiseren.
Kenniscentrum WWZ en De Overmolen kregen potentiële kandidaat-bewoners aangereikt door LDC Cosmos en we gingen bij alle kandidaten op bezoek. We polsten naar hun woonsituatie en motivatie om in een solidair project te stappen. Uiteindelijk hanteerden we twee criteria: actuele woonsituatie is onaangepast, slecht en duur, en waakten over een optimale bezetting. In functie hiervan selecteerden we 5 oudere dames, drie gezinnen en twee alleenstaanden, waarvan één aangereikt door vzw CAD (Centrum Ambulante Diensten, een begeleidingsdienst voor personen met een lichte mentale beperking).
Een tweekamerappartement werd toegewezen aan een alleenstaande moeder met twee tienerzonen (die dreigden dakloos te worden) en het appartement dat bedoeld was voor twee personen zonder familiale band werd toegewezen aan een thuisloze oudere dame, wiens dochter uit het buitenland bij haar zou intrekken.
Uiteindelijk zijn alle woningen toegewezen aan mensen met een precaire woonsituatie. Op één na hebben ze allemaal Afrikaanse roots, want er woont ook een Syrisch gezin met vijf kinderen.
Na de selectie van de kandidaten begeleiden we samen met LDC Cosmos en De Overmolen de bewoners met als doel het gemeenschappelijk leven op gang te trekken. We doen dit tijdens participatieve ateliers waarbij vooral de bewoners de agenda bepalen.
Wil je meer weten over dit project?
Luc Lampaert - Medewerker alternatieve woonvormen
Laten we samenwerken
Even kennismaken, je vragen beantwoorden of wil je het met ons eens concreter over jouw project hebben? Wij denken graag met je mee.