Werkplekleren: hoe dan?
Werkplekleren, learning on-the-job, duaal leren ... Het zijn allemaal termen die gebruikt worden om een hands-on opleiding op de werkvloer aan te duiden. Het idee is eenvoudig, maar hoe pak je zoiets aan in de praktijk? Odisee Hogeschool bouwde al heel wat ervaring op met werkplekleren omdat het centraal staat in hun graduaatsopleidingen. In dit kennisatelier gingen ze erover in gesprek met organisaties uit de Brusselse welzijns- en zorgsector.
Wat is werkplekleren?
Werkplekleren omvat de leeractiviteiten die gericht zijn op het verwerven van algemene en beroepsgerichte competenties, waarbij de arbeidssituatie de leeromgeving is (Codex Hoger Onderwijs). Denk bijvoorbeeld aan duaal leren of stages.
Voor wie is werkplekleren geschikt?
Werkplekleren kan georganiseerd worden door een opleidingsinstituut, bv. een hogeschool. Hierbij is er een samenwerking tussen hogeschool, werkplek en student. Organisaties kunnen werkplekleren ook zelf organiseren en vormgeven. Zeker in tijden van arbeidskrapte en de toename van zij-instromers moeten werknemers vaker op de werkvloer zelf worden opgeleid. De begeleiding gebeurt intern door één of meerdere mentoren. Het is belangrijk dat werkplekleren dan opgenomen is in het organisatiebeleid.
Wat zijn de voordelen van werkplekleren?
Een goede stage of werkplekervaring zorgt niet alleen voor een goede opleiding maar is ook een belangrijk rekruteringskanaal. Mensen die kunnen proeven van een positieve ervaring op een concrete werkplek, blijven vaker hangen. Het zorgt er ook voor dat een organisatie - voor het tekenen van een contract - al de competenties en talenten van iemand kan leren kennen. Zo kan er een kwalitatieve match gemaakt worden tussen organisatie en werknemer. Een plaats bieden aan mensen in opleiding zorgt voor een open leerhouding binnen een organisatie en een nieuwe dynamiek. Vragen en bedenkingen van nieuwe mensen zorgen voor een frisse blik binnen een organisatie. Het geeft ook inzicht in de verwachtingen van de jonge generatie.
Welke drempels zijn er tot werkplekleren?
Werkplekleren gaat niet vanzelf. Het vraagt een investering van organisaties, zowel in tijd als in competenties. Het blijft een uitdaging om te kunnen inzetten op investeringen met een (middel-)langetermijnvoordeel. Als je de investering doet, is het frustrerend als mensen alsnog vertrekken.
Organisaties hebben (soms) weinig ervaring met het opleiden van nieuwe werknemers zonder sectorspecifieke achtergrond. Vaak vraagt de begeleiding een zorg op maat gezien de verscheidenheid van profielen die instromen. Soms moet ook de taal nog aangeleerd worden. Feedback geven en ontvangen is een kernelement in het opleidingsproces. Zowel begeleiders als cursisten moeten dat vaak nog leren.
De rol van de mentor bij werkplekleren
Binnen werkplekleren is een belangrijke rol weggelegd voor de mentor die stagiairs begeleidt op de werkplek. Zij/hij engageert zich inhoudelijk en praktisch voor de volgende taken tegenover de persoon in opleiding:
- De taken en activiteiten van de student actief observeren
- Een aanspreekpersoon zijn, zowel praktisch als emotioneel
- Het leerproces ondersteunen door samen te reflecteren en feedback te geven
- Korte leergesprekken voeren op regelmatige basis
- Werkplekgesprekken voorbereiden en uitvoeren, feedback en evaluatiemomenten voorzien
- Samen met student stapsgewijs planning opmaken, opdrachten en taken bepalen …
Mentorschap is hard werken. Daarom is het belangrijk om te investeren in opleiding en intervisies voor mentoren. Externe partners kunnen daarbij helpen.
Heb je hier vragen over?
Kris staat voor je klaar
