Inclusieve deelmobiliteit: resultaten van de bevraging en vervolg
Kenniscentrum WWZ ondersteunt de Brusselse welzijnssector om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. De impact van klimaatverandering op sociaal werk wordt nog te veel onderschat. Daarom is een goede kennis over de evoluties en duurzame mogelijkheden bij de organisaties cruciaal. Een van de acties is de ondertekening van de Green Deal Inclusive Carsharing. In dit artikel lees je de resultaten van een bevraging bij organisaties over autodelen, en geven we een tool mee om vervoersarmoede in je organisatie op te sporen.
Deelmobiliteit moet voor iedereen toegankelijk zijn
Deelauto's zijn een duurzaam alternatief voor een eigen auto. Om meer gebruikers toegang te geven tot deze dienst, ook mensen in kwetsbare situaties, lanceerde het Brussels Gewest de ‘Green Deal Inclusive Carsharing’. Het doel is om het aantal gebruikers van deelauto’s in Brussel te verhogen door het onder een breder publiek te verspreiden, in samenwerking met een aantal actoren. Het initiatief heeft ook tot doel de welzijnssector te ondersteunen bij het elektrificeren van zijn vloot. Kenniscentrum WWZ ondertekende de Green Deal Inclusive Carsharing en hield een bevraging bij organisaties.
Het concept 'Inclusief autodelen' wordt breed bekeken, met de focus op mobiliteit en vervoersarmoede, die zowel medewerkers als doelgroepen van de sector treft. Vervoersarmoede houdt in dat mensen door beperkte vervoersmogelijkheden niet volwaardig aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen. Het probleem kan ontstaan door gebrek aan mobiliteit, slechte kennis van vervoersopties, gebrek aan openbaar vervoer of te weinig kennis van deelsystemen. Vervoersarmoede vergroot uitsluiting en eenzaamheid.
Hoe zit het met vervoersarmoede en deelmobiliteit in de Brusselse welzijnssector?
Alle organisaties zijn voldoende vertrouwd met openbaar vervoer, gebruiken de fiets of doen verplaatsingen te voet.
De meeste organisaties maken geen gebruik van deelmobiliteit, omdat ze denken het niet nodig te hebben. In één enkel geval worden deelsystemen niet gebruikt omwille van beschikbaarheid van een eigen dienstvloot (auto en fiets).
Er is weinig kennis of vermoeden van vervoersarmoede bij het personeel. Slechts één organisatie bevraagt het personeel openlijk over vervoersarmoede.
De meeste organisaties gaven aan dat ze vervoersarmoede bij personeel willen nagaan. Daarom stelden we een bevraging op die je kan doen bij je personeel. Dit zijn richtvragen. Je kan dit document aanpassen aan de situatie van je eigen werknemerspubliek.