Ga verder naar de inhoud

Poolen en krachten bundelen in welzijn en zorg: wat zijn de mo­ge­lijk­he­den?

Door Kenniscentrum WWZ
05.06.2025

Samen vormen we een sterk front tegen de groeiende personeelskrapte die op ons afkomt. We gaan aan de slag met 3 concrete ideeën uit de werkgroep Poolen van personeel: een cv-databank, ondersteunende diensten delen, en een stagevacaturebank. Misschien wil jij wel meedoen?

Bouwstenen voor een gezamenlijk verhaal: Is er een 'pool' van talent mogelijk?

We stelden een korte bevraging op om alle geïnteresseerde organisaties bij elkaar te brengen voor de volgende acties:

  • een cv-databank
  • ondersteunende diensten delen
  • een stagevacaturebank

Aarzel ook niet om deze enquête aan een partner-organisatie door te sturen. 

Meer uitleg over de acties

De schaarste aan sociaal werkers, zorgpersoneel en ondersteunende personeel

Al geruime tijd ondervindt de Brusselse zorg- en welzijnssector de gevolgen van een krappe arbeidsmarkt. De meertalige Brusselse context schept daarbij extra obstakels. Samenwerking rond personeelsbeheer wordt steeds meer gezien als een strategische noodzaak. Het bundelen van krachten stelt ons niet alleen in staat om beter om te gaan met de huidige tekorten, maar ook om ons voor te bereiden op toekomstige noden.

Een cv-databank

Een gezamenlijke cv- of profielenbank, GDPR-proof, mits toestemmingen van de betrokkenen en transparante procedures, zou een waardevolle tool kunnen zijn voor verschillende organisaties, vooral als het gaat om het efficiënt benutten van beschikbare talenten. Deze gezamenlijke cv-bank, mits goede afspraken rond toegang, monitoring, GDPR, enzovoort, zou centraal gecoördineerd kunnen worden. We denken in eerste instantie aan:

  • deeltijdse medewerkers: bij deeltijdse medewerkers kan de cv-bank helpen om hun resterende inzetbare uren zichtbaar te maken voor andere organisaties en/of hen makkelijker in te zetten voor tijdelijke projecten of extra werk;
  • medewerkers met een 'tijdelijke opdracht': zij kunnen via de databank makkelijker hun beschikbaarheid kenbaar andere organisaties in het Brusselse netwerk;
  • profielen van niet-weerhouden kandidaten van vacatures die elders wel een waardevolle aanwinst zouden kunnen zijn

Moeilijk vindbare profielen in de ondersteunende diensten delen

Veel van de ondersteunende diensten – zoals ICT, boekhouding, preventieadvies, gebouwenbeheer, communicatie en administratieve ondersteuning – zijn gespecialiseerd en vereisen diepgaande kennis. Voor hulpverleningsorganisaties en vzw’s gaat het vaak nog verder: administratieve taken zijn in deze context veel meer dan ‘gewone administratie’. Het gaat om het verwerken van cliëntgegevens, het correct opmaken van dossiers of het rapporteren. Of organisaties experimenteren met nieuwe functies, zoals medewerkers voor het intern stagebeleid. Communicatie is in deze sectoren ook veel meer dan enkel promotie; het gaat tegelijkertijd om het versterken van de eigen organisatie. Communicatiemedewerkers zorgen er bijvoorbeeld meer en meer voor dat de organisatie zichtbaar en aantrekkelijk is voor nieuwe en toekomstige medewerkers.

Vooral kleinere organisaties hebben niet altijd de middelen of schaalgrootte om dit allemaal zelf te doen. Het aanwerven van een eigen communicatiemedewerker, administratieve kracht of ICT-specialist is niet haalbaar als ze deze profielen maar een paar uur per week nodig hebben. Bovendien is er een sterke concurrentie met commerciële bedrijven, die vaak hogere lonen en extra voordelen bieden. Hierdoor is het voor kleine vzw’s extra lastig om deze profielen zelf aan te trekken.

Door te evolueren naar verbanden waarin deze ondersteunende diensten gedeeld worden, kunnen organisaties toch toegang krijgen tot deze waardevolle expertise. 

Een centrale stage-vacaturebank

Stagiaires zijn onze toekomstige medewerkers! Er zijn momenteel meer studenten dan stagevacatures beschikbaar, wat een probleem vormt waar we vernieuwend over moeten nadenken.  Het vraagt overleg tussen onderwijs en werkveld over hoe we stages organiseren, hoe we vraag en aanbod beter op elkaar kunnen afstemmen en hoe we de kwaliteit van stageplaatsen kunnen garanderen.

Een gezamenlijke stagevacaturebank, waarbij de sector de 'open stageplaatsen' publiceert, zou een concreet begin kunnen zijn, omdat het de matching tussen stagiaires en organisaties veel efficiënter kan maken. Studenten zouden eenvoudiger en sneller kunnen zien welke stageplekken beschikbaar zijn.  

Meer over de werkgroep Poolen van personeel

Werkgroep 'Poolen van personeel en expertise'

De arbeidsmarktkrapte stelt ons voor grote uitdagingen. Het vinden, behouden en opleiden van medewerkers wordt steeds moeilijker, zeker in…
Werkgroep 'Poolen van personeel en expertise'

Contact

Els Nolf - Medewerker "werken in welzijn"