U bent hier

10 woonvormen om over na te denken

10 woonvormen om over na te denken

Wonen zonder Zorg(en)

Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. Een woonzorgcentrum zien ze als laatste optie. Tussen zelfstandig wonen en een rusthuis zijn veel andere woonvormen mogelijk. Het boek 'Wonen zonder Zorg(en)' is een stimulans om daar tijdig over na te denken.

  • Ouderen getuigen zelf over wat ze belangrijk vinden. Ze beseffen dat hun behoefte aan zorg toeneemt. Ze zijn moeilijker ter been en worden afhankelijker van hulp. Zich veilig en zich gerust voelen zijn erg belangrijk. Sommigen hebben hun familie graag dichtbij, anderen niet. Eenzaamheid loert altijd om de hoek.
  • Elke woonvorm heeft zijn voor- en nadelen. Het verschil tussen de tien woonvormen zit vooral in hoe je samenleeft met medebewoners en buren. Kan je gemakkelijk een beroep doen op iemand anders? Wat is gemeenschappelijk en wat is privé? Hoe verhouden privacy en verbondenheid zich tot elkaar?
  • De schematische voorstelling is gebaseerd op het wettelijke onderscheid tussen een kamer en een woning, de woonomgeving, en de onderlinge relatie en betrokkenheid tussen de bewoners.
  • Het boek biedt praktische informatie, aanbevelingen, architecturale bijdragen en veel aanknopingspunten voor reflectie en actie.

'Wonen zonder Zorg(en) is een realisatie van het Kenniscentrum Woonzorg Brussel, in samenwerking met de dienst Senioren van de Stad Brussel en architecten van BUROII & ARCHI+I.

Alternatieve woonvormen en het woonproject Casa Viva
Alternatieve woonvormen en het woonproject Casa Viva
Contact 
luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lees ook 

Onze taak is om de ontwikkeling van nieuwe woonzorgprojecten te initiëren, te ondersteunen en te begeleiden.

Wonen
cover cahier 12

De voorbije 10 jaar ontwikkelde het Kenniscentrum WWZ een vernieuwende visie en aangepaste modellen die beter tegemoet komen aan de noden van de hedendaagse...

Wonen

Dit cahier schetst de context van collectieve woonprojecten met sociaal oogmerk in Brussel.

Wonen
Individueel wonen

Ouderen blijven liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat kan mits voldoende steun van buren, familie en vrienden, en van thuiszorgdiensten en verpleging. Het is ook belangrijk dat de woning van ouderen is aangepast aan hun noden, behoeften en mogelijkheden.

Lees meer
Individueel wonen

In een kangoeroewoning woont een oudere of een ouder koppel samen met een jong gezin of een jongere alleenstaande. Ze wonen in hetzelfde huis, maar elk apart, met een aparte voordeur. Hun gemeenschappelijke doel is om als goede buren samen te leven, en voor elkaar te zorgen waar kan.

Lees meer
Individueel wonen

De meeste ouderen wonen graag zelfstandig, ook wanneer ze veel zorg nodig hebben. Dan is een assistentiewoning een goede oplossing. Ze krijgen enkel de zorg waar ze om vragen en kunnen zelf bepalen wie hen verzorgt. Zo houden ze zeggenschap over hun eigen leven.

Lees meer
Wonen in groep

Sociale woningen worden vaak in groep gebouwd, meestal met een centrale inkom en een gemeenschappelijke open ruimte of een grasveldje. Zonder er echt voor te kiezen, zijn de bewoners naaste buren van elkaar. Maar een echte groep vormen ze niet, veel buren kennen elkaar nauwelijks.

Lees meer
Wonen in groep

Bij co-wonen – de nieuwe term voor centraal wonen - woont iedereen in zijn eigen huis of appartement, maar zijn er veel gemeenschappelijke delen zoals een tuin, garage, wasplaats, fietsenstalling, kippenhok, enz. De bewoners kiezen er echt voor om in groep te wonen.

 

Lees meer
Wonen in groep

Bij cohousing heeft iedereen een eigen woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer(s). Daarnaast is er ook veel gemeenschappelijk zoals een grote leefkamer met keuken, een logeer- of hobbykamer, een terras, een moestuin, enz. Cohousing is een bewuste keuze voor elkaar.

Lees meer
Wonen in groep

Bij gestippeld wonen leeft een aantal ouderen ‘gestippeld’ in een flatgebouw. Iedereen heeft een eigen appartement, en samen huren ze nog één extra flat. Daar zoeken ze elkaar op voor gezelschap of om samen te eten, en ook de thuiszorg of de verpleging maken er gebruik van.

Lees meer
Woongemeenschap

Zoals studenten samen in een huis wonen, met elk een eigen kamer en de rest gemeenschappelijk, doen ouderen dat ook steeds meer. Ze delen hun huishouden, koken voor elkaar, springen elkaar bij als het nodig is, enz. Ze leven echt samen, bijna als een familie, al dan niet met begeleiding.

Lees meer
Woongemeenschap

In een leefgemeenschap zijn alle bewoners gelijk en de taken worden onderling verdeeld. Alle ruimtes zijn gemeenschappelijk, behalve de slaapkamers en soms de badkamer. In hun dagelijkse bezigheden kunnen de bewoners op elkaar rekenen, ook als ze zorgen nodig hebben.

Lees meer
Woonzorg

Ouderen kunnen in een woonzorgcentrum rekenen op verzorging, hulp in het huishouden, verpleging, sociale contacten en begeleiding. Een woonzorgcentrum wordt niet meer gezien als een plaats om te rusten, wel als een plaats waar je woont en ook zorg krijgt.

Lees meer