Ga verder naar de inhoud

10 woonvormen om over na te denken

Wonen met zorg

Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, in hun vertrouwde omgeving. Ook het beleid stimuleert ouderen om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Een woonzorgcentrum zien beiden als laatste optie. Tussen zelfstandig wonen en het woonzorgcentrum zijn er voldoende andere woonvormen mogelijk. 

Privacy en verbondenheid

Elke woonvorm heeft zijn voor- en nadelen. Het verschil tussen de tien woonvormen zit vooral in hoe je samenleeft met medebewoners en buren. Kan je gemakkelijk een beroep doen op iemand anders? Wat is gemeenschappelijk en wat is privé? Hoe verhouden privacy en verbondenheid zich tot elkaar?

De schematische voorstelling van de 10 woonvormen is gebaseerd op het wettelijke onderscheid tussen een kamer en een woning, de woonomgeving, en de onderlinge relatie en betrokkenheid tussen de bewoners.

Zelfstandig wonen

Ouderen blijven liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat kan mits voldoende steun van buren, familie en vrienden, en van…
Zelfstandig wonen

Kan­goe­roe­wo­nen

In een kangoeroewoning woont een oudere of een ouder koppel onafhankelijk samen met een jong gezin of een jongere alleenstaande. Ze wonen…
Kan­goe­roe­wo­nen

As­sis­ten­tie­wo­ning

De meeste ouderen wonen graag zelfstandig, ook wanneer ze zorg nodig hebben. Dan is een assistentiewoning een goede oplossing. Ze krijgen…
As­sis­ten­tie­wo­ning

Sociaal wonen

Sociale woningen worden vaak in groep gebouwd, meestal met een centrale inkom en een gemeenschappelijke buitenruimte. Zonder er echt voor…
Sociaal wonen

Co-wonen

Bij co-wonen – de nieuwe Vlaamse term voor centraal wonen - woont iedereen in zijn eigen huis of appartement, maar zijn er veel…
Co-wonen

Cohousing

Bij cohousing heeft iedereen een autonome woning (huis of appartement) met o.a. een woonkamer, eetkamer, keuken, badkamer en slaapkamer(s).…
Cohousing

Gestippeld wonen

De term komt uit Nederland en verwijst naar het model waarbij leden van een woongroep verspreid in een groter gebouw, vaak een…
Gestippeld wonen

Woongroep van ouderen

Een woongroep van ouderen is vaak een initiatief van een OCMW, huisvestingsmaatschappij, zorgaanbieder of sociale organisatie. Je kan zo’n…
Woongroep van ouderen

Leef­ge­meen­schap van religieuzen

In een woongemeenschap leven de bewoners echt samen. Behalve de slaapkamers en eventueel de badkamer, zijn alle ruimtes gemeenschappelijk.…
Leef­ge­meen­schap van religieuzen

Woon­zorg­cen­trum

Ouderen kunnen in een woonzorgcentrum rekenen op verzorging en verpleging, maaltijden, sociale contacten en begeleiding. Een…
Woon­zorg­cen­trum

Het boek 'Wonen zonder Zorg(en)'

Ouderen getuigen zelf over wat ze belangrijk vinden. Ze beseffen dat hun behoefte aan zorg toeneemt. Ze zijn moeilijker ter been en worden afhankelijker van hulp. Zich veilig en zich gerust voelen zijn erg belangrijk. Sommigen hebben hun familie graag dichtbij, anderen niet. Eenzaamheid loert altijd om de hoek.

Het boek is tweetalig (Nederlands & Frans) biedt praktische informatie, aanbevelingen, architecturale bijdragen en veel aanknopingspunten voor reflectie en actie.

Wil je meer te weten komen over de 10 woonvormen?

Meer info, een lezing of workshop op maat?  Contacteer Luc.

Luc Lampaert - Medewerker alternatieve woonvormen