Ga verder naar de inhoud

Thema
Per­so­neels­te­kort in welzijn en zorg

Kris Gysen

Projectmedewerker werken in welzijn en zorg

Situering : Personeel vinden en behouden: wat kunnen wij zelf doen in Brussel?

Welzijns- en zorgorganisaties hebben steeds meer moeite om vacatures in te vullen en om personeel te behouden. Daardoor zijn er lange wachtlijsten in de hulp- en zorgverlening en is er een enorm hoge werkdruk. Het gevolg is een groot personeelsverloop, uitval, ziekteverzuim en burn-out. In sommige gevallen worden stagiaires ingezet of worden diensten tijdelijk gesloten. 

Dit probleem is niet uniek voor Brussel. Toch vraagt het in Brussel extra aandacht om een aantal redenen:

  • Meer zorgvraag en specifieke behoeften: in Brussel zijn er meer inwoners met complexe zorgbehoeften. Recente crisissen, zoals de wooncrisis en de coronapandemie, verhoogden de vraag naar zorg, psychosociale ondersteuning en armoedebestrijding. Er zijn vaak specifieke vormen van zorg nodig, wat meer flexibiliteit en vaardigheden van personeel vraagt. 
  • Taaldiversiteit op het werk: vaak zijn kandidaten vakinhoudelijk geschikt, maar voldoet hun Nederlands niet aan de Vlaamse erkenningsvereisten. Omgekeerd hebben Nederlandstalige medewerkers soms moeite met het Frans of andere talen die in Brussel worden gesproken.
  • Groodstad: problemen zoals mobiliteit, huisvesting en kinderopvang maken werken in Brussel minder aantrekkelijk. Professionals verlaten de stad om dichter bij huis en in minder complexe omstandigheden te werken.

Project 'Op niveau: werken in welzijn en zorg'

Het is duidelijk dat er een vernieuwende aanpak nodig is voor de Brusselse welzijns- en zorgsector om bekwaam en geëngageerd personeel aan te trekken en te behouden. Met het project ‘Op Niveau: werken in welzijn en zorg’ kaarten we de personeelstekorten aan en dragen we bij aan het maatschappelijk debat over personeelskrapte. Bovendien moedigen we de sector aan om samen te zoeken naar vernieuwende manieren om medewerkers aan te trekken en te behouden, met oog voor de specifieke context van Brussel: superdivers, meertalig, en met uitdagingen op het vlak van mobiliteit, huisvesting en kinderopvang.

Onze aanpak richt zich op wat wij als sector zelf kunnen doen, eventueel in samenwerking met andere partners. We stimuleren samenwerking en overleg tussen subsectoren en functieprofielen in welzijn en zorg. Samen staan we sterker. Daarnaast gaan we in gesprek met beleidsmakers en dragen we suggesties aan om tegemoet te komen aan de veranderende realiteit. Ten slotte ondersteunen we organisaties rechtstreeks via workshops, ontmoetingen en kennisdeling.

Kennis en tools : Informatie en kennis over personeel aantrekken en behouden

Job redesign: sleutelen aan motiverend werk op maat

De krappe arbeidsmarkt in welzijn en zorg vraagt van werkgevers dat zij durven te sleutelen aan het werk in de organisatie. Zo kan het werk…
Job redesign: sleutelen aan motiverend werk op maat

Omgaan met per­so­neels­krap­te - in­spi­re­ren­de prak­tijk­voor­beel­den

In de strijd tegen de nijpende personeelstekorten in welzijn en zorg laten we ons inspireren door de praktijk. Enkele Brusselse…
Omgaan met per­so­neels­krap­te - in­spi­re­ren­de prak­tijk­voor­beel­den

Werk­ple­kle­ren: hoe dan?

Werkplekleren, learning on-the-job, duaal leren ... Het zijn allemaal termen die gebruikt worden om een hands-on opleiding op de werkvloer…
Werk­ple­kle­ren: hoe dan?

Kalender
Binnenkort op de agenda

13 mrt. tot 28 apr.
Lerend netwerk door Kenniscentrum WWZ

Personeelskrapte: bedrijven en organisaties leren van elkaar

28 apr.
Workshop door Kenniscentrum WWZ

Lerend netwerk personeelskrapte: Digitale jobmarketing, een wervingstool voor organisaties in de welzijns- en zorgsector?

De huidige tools om vacatures bekend te maken leiden te weinig kandidaten toe naar onze jobs. In deze workshop verkennen we de mogelijkheden tot jobmarketing.

22 mei
Studiedag door Kenniscentrum WWZ

Personeel vinden, binden en boeien: samen bouwen aan een wendbaar personeelsbeleid voor de toekomst

We willen op deze dag een helder genuanceerd beeld scheppen over wat het personeels- en organisatiebeleid in de welzijns- en zorgsector in Brussel in de toekomst te wachten staat en over de urgentie om in actie te schieten. Deze studie- en reflectiedag is het sluitstuk van het project van het Kenniscentrum rond personeelskrapte in de welzijns- en zorgsector in Brussel. 

Bekijk de kalender

Wil je zelf vernieuwend nadenken over werken in welzijn en zorg?

Contacteer Kris! 

Kris Gysen - Projectmedewerker werken in welzijn en zorg

Netwerken : Ontmoeting en overleg

Werkgroep 'Poolen van personeel en expertise'

De arbeidsmarktkrapte stelt ons voor grote uitdagingen. Het vinden, behouden en opleiden van medewerkers wordt steeds moeilijker, zeker in…
Werkgroep 'Poolen van personeel en expertise'