Thema
Personeelstekort
Op deze pagina
Kris Gysen
Projectmedewerker werken in welzijn en zorg
Personeel vinden en behouden: wat kunnen wij zelf doen in Brussel?
Welzijns- en zorgorganisaties hebben steeds meer moeite om vacatures in te vullen en om personeel te behouden. Daardoor zijn er lange wachtlijsten in de hulp- en zorgverlening en is er een enorm hoge werkdruk. Het gevolg is een groot personeelsverloop, uitval, ziekteverzuim en burn-out. In sommige gevallen worden stagiaires ingezet of worden diensten tijdelijk gesloten.
Dit probleem is niet uniek voor Brussel. Toch vraagt het in Brussel extra aandacht om een aantal redenen:
- Meer zorgvraag en specifieke behoeften: in Brussel zijn er meer inwoners met complexe zorgbehoeften. Recente crisissen, zoals de wooncrisis en de coronapandemie, verhoogden de vraag naar zorg, psychosociale ondersteuning en armoedebestrijding. Er zijn vaak specifieke vormen van zorg nodig, wat meer flexibiliteit en vaardigheden van personeel vraagt.
- Taaldiversiteit op het werk: vaak zijn kandidaten vakinhoudelijk geschikt, maar voldoet hun Nederlands niet aan de Vlaamse erkenningsvereisten. Omgekeerd hebben Nederlandstalige medewerkers soms moeite met het Frans of andere talen die in Brussel worden gesproken.
- Groodstad: problemen zoals mobiliteit, huisvesting en kinderopvang maken werken in Brussel minder aantrekkelijk. Professionals verlaten de stad om dichter bij huis en in minder complexe omstandigheden te werken.
Situering : Project 'Op niveau: werken in welzijn en zorg'
Het is duidelijk dat er een vernieuwende aanpak nodig is voor de Brusselse welzijns- en zorgsector om bekwaam en geëngageerd personeel aan te trekken en te behouden. Met het project ‘Op Niveau: werken in welzijn en zorg’ kaarten we de personeelstekorten aan en dragen we bij aan het maatschappelijk debat over personeelskrapte. Bovendien moedigen we de sector aan om samen te zoeken naar vernieuwende manieren om medewerkers aan te trekken en te behouden, met oog voor de specifieke context van Brussel.
Onze aanpak richt zich op wat wij als sector zelf kunnen doen, eventueel in samenwerking met andere partners. We stimuleren samenwerking en overleg tussen subsectoren en functieprofielen in welzijn en zorg. Samen staan we sterker. Daarnaast gaan we in gesprek met beleidsmakers en dragen we suggesties aan om tegemoet te komen aan de veranderende realiteit. Ten slotte ondersteunen we organisaties rechtstreeks via workshops, ontmoetingen en kennisdeling.
Kennis en tools : Informatie en kennis over personeel aantrekken en behouden
Neem je vacatures onder de loep met deze 10 tips
Neem je vacatures onder de loep met deze 10 tipsDit zijn de handigste vacaturebanken in welzijn en zorg!
Cahier 16: Werken in welzijn en zorg in Brussel
Kalender
Binnenkort op de agenda
Duurzame en inclusieve onboarding van nieuwe medewerkers
Personeelskrapte: bedrijven en organisaties leren van elkaar
Wil je zelf vernieuwend nadenken over werken in welzijn en zorg?
Contacteer Kris!