U bent hier

Begijnenstraat I

LDC Het Begin – een deelwerking van vzw De Welvaartkapoen – verhuisde in 2016 naar de Begijnenstraat in Hoog-Molenbeek. Het lokaal dienstencentrum bereikt een honderdtal ouderen en personen met een handicap die er dagelijks terecht kunnen voor ontmoeting, informatie, verzorging of een maaltijd. In hetzelfde pand wonen ook zeven ouderen en zeven personen met een handicap.

Verschillende woonvormen onder één dak

  • De Begijnenstraat 63 is een kleinschalige vorm van groepswonen, waar de bewoners begeleid wonen op een studio of zelfstandig wonen met ondersteuning.
  • De personen met een handicap krijgen begeleiding van vzw De Lork.
  • In geval van crisis kunnen ook de senioren terecht op de 24-uurspermanentie van De Lork, wat hen een groot gevoel van veiligheid biedt.
  • Alle bewoners kunnen een beroep doen op thuiszorgdiensten.
  • De woningen worden beheerd door Sociaal Verhuurkantoor Baita. 

Aangepaste woningen:

De woningen en de omgeving van het dienstencentrum werden zoveel mogelijk aangepast aan de noden van de bewoners.

  • In de studio’s en appartementen zijn zo weinig mogelijk drempels, een grote lift, deuren die breed genoeg zijn, grote leefruimtes, overal genoeg plaats om met een rolstoel te draaien, schakelaars en stopcontacten op handige hoogte, aangepaste toiletten, voldoende ruimte om in de badkamer met een rolstoel onder de wastafel te kunnen en in de keuken onder het aanrecht, enzovoort. Deze aanpassingen gebeurden op advies van het Toegankelijkheidsbureau uit Hasselt.
  • Op advies van de Brailleliga werden auditieve en visuele markeringen aangebracht, o.a. in de lift.

Dit is het eerste woonproject dat het Kenniscentrum Woonzorg Brussel realiseerde. De voorbereidingen begonnen in 2008 op vraag van toenmalig minister Bert Anciaux, die wilde investeren in kleinschalige, toegankelijke woonvormen voor zowel ouderen als personen met een handicap. Hij wilde ook dat deze woningen goed geïntegreerd waren in de buurt, vandaar de samenwerking met het lokaal dienstencentrum. 

Begijnenstraat 63, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Dit beeld toont een luchtfoto van de voorkant van het gebouw.
Dit beeld toont een luchtfoto van de achterkant van het gebouw.