U bent hier
Primaire tabs
2023
Rondleiding 2023
In ons jaarverslag - beter bekend als de Rondleiding - blikken we terug op 2022 en gidsen we jou langs een aantal van onze projecten, events, vormingen, publicaties en andere acties.
2022
Vrijwilligersmarkt 2022
Een vrijwilligersmarkt op maat van de kandidaat-vrijwilligers neemt de eerste drempel, de stap zetten naar een vrijwilligersorganisatie, weg. Er wordt een omgeving gecreëerd waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar de vrijwilligersorganisaties de tijd kunnen nemen om te polsen naar de kwaliteiten en talenten.
| Lees meer over dit onderwerpRondleiding 2022
In deze Rondleiding blikken we terug op 2021 en gidsen we jou langs een aantal van onze projecten, events, vormingen, publicaties en andere acties.
| Lees meer over dit onderwerp2021
Kenniscentrum WWZ Gazet - Rondleiding 2021
In de Kenniscentrum WWZ Gazet gidsen we jou langs onze werking, projecten, vormingen en meer. We starten bij ons nieuw meerjarenplan en gaan langs Het BuurtPensioen en het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel. We houden onder andere halt bij een aantal bouw- en woonzorgprojecten, intersectorale samenwerkingen en bij beleidswerk. Onderweg staan we ook stil bij een aantal publicaties, zoals de cahiers, de situatieanalyse over personen met een handicap en het onderzoekstraject over gezinnen in precaire leefomstandigheden.
| Lees meer over dit onderwerp2020
Rondleiding 2020
Wie meer te weten wil komen over wat het Kenniscentrum WWZ allemaal voor jullie kan doen, krijgt van ons een Rondleiding. We vertellen alles over de Staten-Generaal Welzijn en Zorg en de opvolging ervan. Welk parcours legde Het BuurtPensioen af? Wat is nu buurtgerichte zorg en wat een zorgzame buurt? Hoe zorg je voor verbinding in een superdivers Brussel? Wat mag en kan een vrijwilliger? Welke interessante woonprojecten en -vormen bestaan er? Wat doen wij met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kom te weten waar het Kenniscentrum WWZ zich mee bezig hield en houdt en volg onze Rondleiding 2020.
| Lees meer over dit onderwerp2019
Rondleiding 2019
Wie meer te weten wil komen over wat het Kenniscentrum WWZ allemaal voor jullie kan doen, krijgt van ons een Rondleiding. We nemen je mee doorheen een zorgzame buurt waar je graag wil wonen. Hoe omgaan met de vermaatschappelijking van de zorg? Hoe een divers publiek bereiken? Wat mag en kan een vrijwilliger? Welke interessante woonprojecten en -vormen bestaan er? Bestaat de Vlaamse Sociale Bescherming ook voor Brusselaars? Kom te weten waar het Kenniscentrum WWZ zich mee bezig hield en houdt en volg onze Rondleiding 2019.
| Lees meer over dit onderwerp2018
Boost je vrijwilligersbeleid in 10 stappen
Aan de hand van enkele vragen geven we je stapsgewijs inspiratie en praktische aanknopingspunten. We willen je een flinke aanzet geven tot het opzetten of vernieuwen van een vrijwilligersbeleid passend bij jouw organisatie.
| Lees meer over dit onderwerpHandleiding talentenscan
De talentenscan is een ludieke manier om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en te oriënteren of je huidige vrijwilligers op een originele manier te evalueren. Deze handleiding legt haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan. Garantie op een tevreden vrijwilliger op de juiste plaats!
| Lees meer over dit onderwerpCahier 6: Vrijwilligerswerk in Brussel
In dit cahier delen meer dan 25 organisaties en geëngageerde vrijwilligers hun ervaringen, tonen hun boeiende praktijk, en bieden praktische tips, stimulerende suggesties en interessante reflecties. Vrijwilligerswerk is een uitgelezen manier om mensen kansen te bieden. Kansen om te groeien, om een taal te oefenen, om ervaring op te doen, om mensen te leren kennen, om zich in te zetten, om zich ergens thuis te voelen.
Elke organisatie is anders en heeft andere vragen, en elk antwoord is verschillend. Hopelijk biedt dit cahier voldoende inspiratie om je vrijwilligersbeleid nog beter uit te bouwen. Het komt sowieso je werking ten goede, want tevreden vrijwilligers zijn de beste ambassadeurs voor je organisatie!
| Lees meer over dit onderwerpJaarverslag Kenniscentrum WWZ 2017
Begin 2017 vond de fusie plaats van Het Punt, BWR en Kenniscentrum Woonzorg Brussel. Sindsdien gaan we samen door het leven als Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg. Elke fusie brengt kinderziekten met zich mee. Maar al snel ruimden weerstand en afwachtende terughoudendheid plaats voor enthousiasme en dynamisme. Dit jaarverslag getuigt daarvan, je voelt de drive en proeft de gezamenlijke visie die de voorbij maanden tot standkwam. Vijf thema’s vormen hiervan de ruggengraat: ‘buurtgerichte zorg’ en ‘zorgzame buurten’, 'superdiversiteit', 'wonen en welzijn', 'vrijwilligerswerk' en 'beleidsmatig werk'.
| Lees meer over dit onderwerpHandleiding: De vrijwilligersmarkt anders bekeken
Deze praktische handleiding licht toe hoe een vrijwilligersmarkt een bruisende gebeurtenis kan zijn. Niet zomaar standjes en bezoekers, maar een zorgvuldig opgebouwd initiatief dat resultaat garandeert. Via een stappenplan, geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de Vrijwilligersmarkt Superdivers, verneem je hoe jij succesvol te werk kan gaan.
| Lees meer over dit onderwerpCahier 4: Het BuurtPensioen groeit
Het BuurtPensioen is een lokaal netwerk van buren die elkaar helpen in het dagelijks leven. Ze gaan bij elkaar op bezoek, zorgen voor gezelschap, brengen iets mee van de winkel, geven een lift, enz. Het BuurtPensioen is gebaseerd op solidariteit en wederkerigheid: iedereen kan hulp vragen, iedereen geeft, en iedereen draagt bij volgens zijn eigen mogelijkheden. Elkaar helpen doorbreekt voor veel ouderen hun sociale isolement. Ze krijgen een plaats in de samenleving waar zij nog iets betekenen.
De eerste antenne van Het BuurtPensioen startte eind 2013 in Neder-Over-Heembeek. Vier jaar later zijn er vier antennes en nog zes in voorbereiding. Eind 2017 waren er een 200-tal deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van meer dan 70 jaar. De lokale coördinatie gebeurt door vrijwilligers. De ontwikkeling van lokale netwerken die de sociale cohesie bevorderen, moeten een structureel onderdeel worden van het stedelijke welzijnsbeleid. Er is nog veel ruimte om te groeien in Brussel.
Wat als een inspirerend idee begon, is uitgegroeid tot een waardevolle praktijk. Om meer deelnemers te bereiken, werkt Het BuurtPensioen samen met lokale partners zoals een lokaal dienstencentrum, een buurthuis, de Brusselse seniorenpaviljoenen, een wijkwerking, enz. Eenzaamheid kan enkel doorbroken worden als mensen elkaar ontmoeten en er voor elkaar zijn. Dit cahier wil de verdere groei van Het BuurtPensioen ondersteunen.
| Lees meer over dit onderwerpAan de slag als vrijwilliger, alles wat je moet weten
Handige samenvatting voor vrijwilligers over de regelgeving in het vrijwilligerswerk
| Lees meer over dit onderwerp2017
Divers vrijwilligerswerk, inspirerende interviews
Vijf Brusselse inspirerende praktijken delen hun verhaal, interessante ervaringen en reflecties voor een superdiverse vrijwilligerswerking die openstaat voor iedereen.
| Lees meer over dit onderwerp'Laat je strikken' Stappenplan om vrijwilligers te werven
Dit stappenplan zet je op weg om nieuwe vrijwilligers te strikken voor een engagement op maat.
| Lees meer over dit onderwerp