U bent hier

Lezingenreeks: Wooncoöperatie als gamechanger

Vanuit Cera en Architectuurwijzer geloven we dat er vandaag – honderd jaar na de oprichting van de eerste Belgische coöperatieve tuinwijken – een momentum bestaat om bij ons meer wooncoöperaties op te richten. In de meest diverse sectoren zien we coöperaties; het is dus een beproefd ondernemingsmodel. We beschouwen de wooncoöperatie als een professionele non-profit onderneming die vermogen opbouwt in gronden en panden en tegelijkertijd betaalbaarheid op lange termijn garandeert door het uitsluiten van speculatie. Niettemin is er veel doorzettingsvermogen, onderzoek en sensibilisering nodig om het pad te effenen voor meer wooncoöperaties. Met de website www.cooperatiefwonen.be bieden Cera en Architectuurwijzer een eerste kennisplatform aan, maar ook lezingen vormen belangrijke momenten van kennisdeling.

In de lente van 2022 staat een reeks lezingen op het programma, telkens in samenwerking met partners die het potentieel van coöperatief wonen mee willen onderzoeken. In elke lezing wordt de wooncoöperatie vanuit een andere invalshoek benaderd. Klik hieronder door voor meer info.

Voor deze lezingen hebben we ook Peter Kuenzli en Arie Lengkeek uitgenodigd om hun boek ‘Operatie Wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’ te presenteren. Zij geloven dat de wooncoöperatie een game changer kan zijn op de Nederlandse (en Belgische) woonmarkt. In 2017 hebben ze Het Rotterdams Woongenootschap opgericht, maar ze zijn helaas tegen de grenzen van het huidige marktsysteem aangelopen. De klassieke grondwaardebepaling is immers sterk gericht op commerciële projectontwikkeling of sociale huisvesting. Niettemin blijven ze geloven dat er een momentum bestaat, wat zij nader motiveren in hun boek. Ze beschrijven wat gemeenschapseconomie kan betekenen, verwijzen naar inspirerende voorbeelden in München, Zürich en Wenen, ze leggen de basisprincipes van het vastgoedrekenen uit en veel meer.

Voorloper in deze reeks en binnenkort te herbekijken op video:

Praktisch

Antwerpen

Tijdens deze sessie zal antropologe Ruth Soenen toelichten wat zij heeft geleerd van haar onderzoek naar vier bestaande wooncoöperaties in Vlaanderen. In opdracht van Cera & AW is zij gaan praten met bestuurders en/of bewoners van wooncoop, Oak Tree Projects, Collectief Goed en IBK. Op basis van haar onderzoek vertelt zij wat de drijfveren én de heikele punten zijn binnen elke coöperatie en hoe zij zich, inclusief de bewoners, organiseren.

Aansluitend vertelt Peter Kuenzli over zijn ervaring met de oprichting van het Rotterdams Woongenootschap en toont hij via buitenlandse referenties aan wat de rol van de lokale overheid kan zijn. Hij licht ook de basisprincipes van het vastgoedrekenen toe, om beter te begrijpen welke rol de overheid kan spelen bij de wooncoöperaties. Samen met Arie Lengkeek bundelde hij zijn ervaringen in het boek ‘Operatie Wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’.

Dinsdag 26 april vanaf 12 uur
Provinciehuis, zaal Anne-Mie Van Kerckhoven, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen
Lezing in het Nederlands
Dankzij de inspanningen van alle betrokkenen, bieden we deze lezing gratis aan.
Inschrijven kan via deze link.

– 12u  ontvangst met broodje

– 12u30  verwelkoming door de gedeputeerde

– 12u45  inleiding door Cera & AW

– 13u  Ruth Soenen

– 13u45  Peter Kuenzli

– 14u30  debat en vragen

Brussel

In het eerste deel vertelt Geert De Pauw van Community Land Trust Brussel over de oprichting van hun recente wooncoöperatie Fair Ground en wat de drijfveren hiertoe zijn. Aan de hand van één of meerdere projecten toont hij – samen met de Brusselse Bouwmeester Kristiaan Borret – hoeveel aandacht zij besteden aan de kwaliteit van architectuur en wonen en de vernieuwing van de woningtypes.

Aansluitend toont Arie Lengkeek hoe de buitenlandse wooncoöperaties vooral waken over een goede balans tussen betaalbaarheid en woonkwaliteit. Samen met Peter Kuenzli bundelde hij zijn ervaringen in het boek ‘Operatie Wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’. Ze beschrijven wat gemeenschapseconomie kan betekenen, verwijzen naar inspirerende voorbeelden in München, Zürich en Wenen, ze leggen de basisprincipes van het vastgoedrekenen uit en veel meer.

Woensdag 18 mei vanaf 18.30 uur
Muntpunt – Literair Salon, Munt 6, 1000 Brussel
Lezing in het Engels
Dankzij de inspanningen van alle betrokkenen, bieden we deze lezing gratis aan.
Inschrijven kan via deze link.

– 18u30  ontvangst

– 19u  inleiding door Cera & AW

– 19u10  Geert De Pauw & Kristiaan Borret

– 20u00  Arie Lengkeek

– 20u40  debat en vragen

Leuven

Tijdens deze middag geven eerst Peggy Totté en Lieve Jacobs toelichting bij de basisprincipes van het coöperatief wonen en tonen zij aan de hand van enkele voorbeelden aan hoe belangrijk de rol van de overheid kan zijn.

Aansluitend bevestigt Arie Lengkeek het belang van een goed ruimtelijk beleid om via wooncoöperaties een nieuw woonaanbod te creëren voor een groeiende groep van mensen die steeds moeilijker een geschikte woning kunnen vinden. Hierbij legt hij de basisprincipes van de gemeenschapseconomie en het vastgoedrekenen uit. Samen met Peter Kuenzli bundelde hij zijn ervaringen in het boek ‘Operatie Wooncoöperatie. Uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit’.

Vrijdag 20 mei vanaf 12.30 uur
Provinciehuis, auditorium, Provincieplein 1, 3010 Leuven
Lezing in het Nederlands
Dankzij de inspanningen van alle betrokkenen, bieden we deze lezing gratis aan.
Inschrijven kan via deze link.

– 12u30  onthaal
– 13u  lezing
– 15u30  napraten bij een drankje

Foto: Project Brüggliäcker in Zürich © Conrad Bosshard voor ‘Operatie Wooncoöperatie’

Datum 
dinsdag, 26 april, 2022 - 12:00 tot vrijdag, 20 mei, 2022 - 12:30
Prijs 
gratis
Lees ook 

Praktische informatie, aanbevelingen, architecturale bijdragen en veel aanknopingspunten voor reflectie en actie over wonen

Wonen
jorezstraat

Een overzicht van de projecten waaraan het Kenniscentrum WWZ meewerkte.

Wonen
Agenda