U bent hier

Dat netwerk is onvervangbaar

“De thuislozenzorg is het laatste vangnet voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische problematiek. Eerst belanden ze op straat, daarna komen ze bij ons terecht. Wij begeleiden hen om zelfstandig te kunnen gaan wonen. Het was voor mij een grote ontdekking dat wij soms hetzelfde werk deden als Begeleid Wonen, al hebben thuislozen zelden een erkenning als persoon met een handicap. Ik heb mij van in het begin voor Bruggenbouwer geëngageerd. De uitwisseling van expertise tussen hulpverleners is heel verrijkend. We leren elkaar kennen en waarderen, wat een vruchtbare bodem is om samen te werken.

Onze medewerkers vinden de gemeenschappelijke brainstorming over het ‘wat en hoe’ met bepaalde cliënten, erg waardevol. We blijven ook goed op de hoogte van evoluties in het werkveld en van nieuwe initiatieven en projecten. En via onze contacten in Bruggenbouwer ontstaan er soms duo-begeleidingen waarbij we permanent samenwerken. Zo vermijden we ook dat cliënten gaan ‘shoppen’ in de hulpverlening. Soms verwijzen we door naar gespecialiseerde diensten. Ik denk bijvoorbeeld aan een autistische vrouw met kinderen. Of een volwassen man met een ontwikkelingsniveau van 6 jaar.

Door zijn drang naar vrijheid en autonomie wilde hij zelfstandig wonen. Met voldoende begeleiding kan dat. De meeste organisaties waar wij mee samenwerken, leerde ik kennen via Bruggenbouwer. Dat netwerk is onvervangbaar.”

Contact 
els.nolf@kenniscentrumwwz.be

Els legt verbanden tussen organisaties en sectoren, ondersteunt welzijnswerkers via intervisie en casussen, bijvoorbeeld in de groep Bruggenbouwer. Momenteel gaat er veel aandacht naar ondersteuning in het kader van de huidige personeelskrapte (Project Op Niveau). Ze ondersteunt ook o.a. het platform 'Regio-overleg Thuislozen Brussel". Dankzij de contacten op het terrein, heeft ze een schakelfunctie tussen het werkveld en het beleidsvoorbereidende werk van Kenniscentrum WWZ.

Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg

Derde partijen

CAW Brussel

  • biedt in de 19 Brusselse gemeenten gratis hulp- en dienstverlening aan mensen die vragen hebben of die het moeilijk hebben door persoonlijke, relationele of maatschappelijke problemen,
  • werkt rond verschillende thema’s zoals personen en relaties, thuisloosheid en wonen, verblijfszekerheid, slachtoffers en daders, enz.
  • gebruikt methodieken zoals onthaal, crisisopvang, therapie, enz.
  • werkt intersectoraal met partners die gespecialiseerd zijn in wonen, werk, personen met een beperking, jeugdhulp, ouderenzorg, gezondheidszorg, onderwijs, OCMW ’s en lokale overheden, verslaving, enz