U bent hier

Word jij 1 van de 3000 neuzen in Brussel?

Dit jaar organiseren BRAL en Universiteit Antwerpen het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit in Brussel ooit. Naar voorbeeld van CurieuzeNeuzen Vlaanderen zoeken ze 3000 plaatsen in Brussel om de luchtkwaliteit te meten. Omdat luchtvervuiling een zware impact heeft op gezondheid, willen zij jullie, als welzijn- en gezondheidsactoren, betrekken bij deze meetcampagne.

Het doel van de meting?

Weten hoeveel Brusselaars blootgesteld worden aan concentraties luchtvervuiling boven de Europese- en Wereldgezondheidslimiet. Concreet meten ze stikstofdioxide (NO2). Zo krijgen ze een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Brussel. De reageerbuisjes zullen vanaf eind september 2021 een maand lang uithangen aan 3000 Brusselse gevels.

3 manieren om de campagne vooruit te helpen

Concreet zijn er verschillende manieren om deze campagne te steunen:

  • In de eerste plaats willen ze jullie als organisatie een kans geven om zelf NO2 te meten, aan de gevel van jullie gebouw. Jullie krijgen dan voorrang van inschrijving, vóór de officiële wervingscampagne in april 2021 van start gaat. (Let wel: er bestaat een (kleine) kans dat er te veel kandidaten in hetzelfde gebied zijn of dat jullie pand niet aan een aantal technische criteria voldoet, zodat niet aan de normen voor een goede meting kan worden voldaan.)
  • Als jullie dat opportuun achten, kunnen jullie de campagne bekend maken onder jullie doelgroep, om hen de mogelijkheid te geven ook een meettoestel te plaatsen. In dat geval kunnen jullie de link naar het online-inschrijvingsformulier gebruiken.
  • Maar wat hen ook sterk interesseert, is het gesprek aangaan met jullie doelgroep. Via een aantal focus-ateliers in bepaalde wijken willen ze weten welke vragen rond luchtkwaliteit leven. Dat kan, in deze coronatijden, in minigroepjes. Via onze methodiek van citizen science komen ze met de deelnemers aan een reeks te onderzoeken locaties. Dat kunnen woningen zijn maar ook scholen, stations, sociale restaurants… Waarna we de deelnemers de mogelijkheid geven om zelf te meten vanaf eind september 2021.

Op dit online-formulier kunnen jullie aangeven welke engagementen je graag aangaat en je contactgegevens invullen. Het duurt maar even!

Aarzel niet BRAL te contacteren, moesten jullie vragen hebben of dingen willen bespreken.