U bent hier

Waarom zou jij een kijkstage organiseren?

Er zijn talloze voordelen en redenen om een kijkstage te organiseren, zoals andere organisaties beter leren kennen. Natuurlijk kan niemand beter uitleggen waarom jij ook een kijkstage kan  organiseren dan organisaties die dit zelf al hebben gedaan. Hieronder vind je enkele getuigenissen en ervaringen van organisatoren.

Wat vond Thomas ervan?

Wat vonden Edith en Chiara?

Citaten van enkele organisatoren:

"Nu heb ik wel zoiets van, als ik bijvoorbeeld naar een organisatie bel, dat ik gewoon tegen een persoon zeg: ‘Hé, jij was op onze kijkstage!’. Dat is echt een aanknopingspunt nu." ~ Edith

"We kunnen de kijk van mensen op armoede en de Brabantwijk veranderen." ~ Thomas

"Zoveel vragen, zoveel interactie. Dat is écht leuk." ~ Chiara

"Het is een win-win situatie voor bezoeker en organisator." ~ Katrien (moderator bij 'kijkstage bij een ander' vanuit Bru-Stars)

"Als we iets geleerd hebben is het denk ik dat het ondanks de corona dat mensen nog steeds de nood hebben om elkaar te leren kennen en er ook erg voor openstaan om zich aan te passen." ~Katrien (moderator bij 'kijkstage bij een ander' vanuit Bru-Stars)

Enkele tips & tricks om te organiseren:

Virtuele rondleiding:

Als je de kijkbuisstage in de organisatie zelf geeft, dan kan je met je smartphone of laptop een korte virtuele rondleiding geven. Dit doe je door met je toestel rond te stappen doorheen je organisatie en ondertussen een korte uitleg te geven. Zo geef je op het moment zelf een klein inzicht in hoe de organisatie er fysiek uitziet en kunnen de deelnemers er zich iets bij voorstellen.

Mentimeter:

Met Mentimeter kan je live polls, Q&A, quizzen en woordwolken maken. Dit kan handig zijn om je presentatie wat op te frissen en voldoende variatie te geven. 

Bvb: in plaats van uit te leggen wat je organisatie juist inhoudt en/of doet, kan je de deelnemers een woordwolk laten invullen met wat zij al over de organisatie weten. Hier speel je dan verder op in. Op die manier geven de deelnemers een eigen inbreng en wordt het minder theoretisch. Dit zorgt er tevens voor dat je een zicht hebt op de voorkennis van de verschillende deelnemers, niet elke deelnemer heeft dezelfde voorkennis. Afhankelijk van de voorkennis kan je op bepaalde zaken dieper ingaan.

Kahoot:

Dit wordt vooral gebruikt voor quizzen waarbij de deelnemers een antwoord moeten geven op zelf gekozen multiple choice vragen. Je kan bijvoorbeeld op het einde van een kijkstage een kleine quiz doen over je organisatie. Dit zorgt voor interactie.

Prezi:

Een Prezi is een variant van Powerpoint. Je kan hier video's mee maken alsook een gewone Powerpoint pimpen. Je werkt hier niet met dia's, maar met taferelen. Je gaat eerder een leuk verhaal vertellen i.p.v. een presentatie geven.

Getuigenis van een cliënt - werken aan de hand van een casus:

Door een cliënt zijn/haar/hun verhaal te laten vertellen, krijgen de deelnemers een beter zicht op de doelgroep. Een cliënt kan vertellen wat de organisatie voor hem/haar/hun betekend heeft. Op deze manier krijgen de deelnemers een mooi zicht op een deel van de werking. Je kan dit zowel live doen als met behulp van een vooraf opgenomen filmpje. Je kan werken a.d.h.v. een casus. Dit geeft zicht op de dagelijkse werking en geeft een concreet beeld aan de deelnemers. Lukt het niet om een cliënt aan het woord te laten, werk dan aan de hand van een casus uit het werkveld. Dit zorgt voor een realistisch beeld.

Vlog:

Je kan een korte video maken over hoe een gewone werkdag er bij jou uitziet. Dit toont op een speelse manier waar je mee bezig bent. De deelnemers krijgen zo ook een beter beeld over hoe het eraan toe gaat in de werkelijkheid. Je kan hierin o.a. enkele collega's in beeld brengen met hun functies. Zo leren de deelnemers niet enkel één persoon kennen van de organisatie, maar leren ze ook andere collega's/professionals achter de schermen kennen. Verder krijgen de deelnemers zo zicht op de werkruimtes in de organisatie. 

Wil je zelf een video maken en deze verwerken of bewerken?

Werk je via een Windows-toestel, dan heb je vaak automatisch een simpel bewerkingsprogramma genaamd 'Video-editor'. Hiermee kan je opgenomen video's bewerken. Je kan muziek over je video plaatsen, stukjes uit je video knippen, video's samenvoegen, voorzien van ondertitels en vele andere. Het is een laagdrempelig en gemakkelijk programma. 

Een andere mogelijkheid is een video bewerken via Powerpoint. Je kan je video op een dia plaatsen. Nadien kan je deze video knippen en splitsen naar keuze. Ook hier is het mogelijk om een muziekje op de achtergrond te plaatsen en ondertitels toe te voegen. 

Lees ook 
Kijkstages Bij een ander

Hoe gaat het er op een ander aan toe? Kom het te weten dankzij de kijkstages

Welzijn
Zorg

Dit is de startpagina van ons project. Ben je benieuwd naar wie we zijn en wat we deden, neem dan zeker een kijkje!

Welzijn
Zorg

Ben je benieuwd naar de meningen van enkele deelnemers? Klik dan hier.

Welzijn
Zorg

Ben je benieuwd naar hoe wij als studenten de kijkstage hebben beleefd? Klik dan hier.

Welzijn
Zorg