U bent hier

Cahier Digitale uitsluiting in Brussel

De digitale trein raast al jaren door onze maatschappij, maar niet iedereen is mee. Enerzijds hebben veel Brusselaars het moeilijk om digitale tools te gebruiken. Anderzijds verloopt het leven steeds meer digitaal: denk aan inschrijven voor een school, online bankieren, een doktersafspraak maken of solliciteren. Fysieke loketten verdwijnen. Heel wat initiatieven en organisaties in Brussel kaarten dit probleem aan en ondersteunen mensen waar mogelijk bij hun digitale vragen. Sommige organisaties doen dat bovenop hun andere taken met de weinige middelen die ze hebben.

Van 2021 tot 2023 ging Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg aan de slag met de vragen van digitaal kwetsbare Brusselaars en van organisaties. We onderzochten welke oplossingen er mogelijk zijn, brachten organisaties met elkaar in contact, luisterden naar hun aanbevelingen en ervaringen, ondersteunden acties die de digitale kloof aanklagen, en riepen overheden, banken en diensten op om alternatieven te voorzien voor mensen die digitaal niet mee zijn.

Dit cahier is een praktische gids voor iedereen die zich wil inzetten om Brusselaars mee te nemen op de digitale sneltrein. In het cahier maak je kennis met inspirerende praktijken, leer je welke indicatoren kunnen wijzen op digitale uitsluiting, en ontdek je een heleboel praktische tips en tools om zelf de strijd tegen digitale uitsluiting aan te gaan, in je organisatie en met jouw doelpubliek.

Bestel het cahier

Contact 
frank.tierens@kenniscentrumwwz.be
02 211 02 48

Corona heeft ons digitaal wakker gemaakt. Niet iedereen is mee op de digitale trein. Frank onderzoekt en coördineert digitale uitsluiting in Brussel in samenwerking met vele sociale verenigingen. Als sociale Ingenieur wil hij de digitale drempels voor vele Brusselaars wegwerken. Hij bijt zich vast in de digitale inclusie in onze hoofdstad. Je kan hem hierover altijd aanspreken zo niet contacteert hij jou wel eens hierover.

Extra info 
Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg
digitaal op de trein

Het Kenniscentrum WWZ startte een traject om aan digitale inclusie te werken

Welzijn