U bent hier

119 Zorgzame Buurten van start in Vlaanderen en Brussel

Op 1 maart zullen 119 buurten in Vlaanderen en Brussel aan de slag gaan met hun Zorgzame Buurt. Vlaams minister Wouter Beke: “Elk project is uniek, op maat van de buurt. Maar het draait rond het bieden van zorg en ondersteuning en het versterken van de sociale cohesie. Buren kunnen elkaar helpen, maar ook welzijns- en zorgorganisaties kunnen hun krachten bundelen om de juiste zorg te bieden. Op die manier leggen we de link tussen formele en informele zorg.”

Midden vorig jaar werd een projectoproep gelanceerd om projecten te ondersteunen bij de verdere uitbouw van hun Zorgzame Buurt. Lokale besturen, eerstelijnszones en welzijns- en zorgorganisaties dienden meer dan 150 voorstellen in en 114 van hen zullen vanaf 1 maart opstarten in Vlaanderen. Hiervoor wordt 9,4 miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast werd er ook nog een Brusselse oproep gelanceerd, waarvoor de Vlaamse Overheid samenwerkt met de VGC. In Brussel gaan 5 projecten van start.

Het uitwerken van een zorgzame buurt loopt niet altijd van een leien dakje. Om deze projecten te ondersteunen in de duurzame ontwikkeling van hun zorgzame buurt, kunnen ze de komende twee jaar rekenen op coaching van een consortium, gecoördineerd door de Koning Boudewijnstichting.

De Vlaamse overheid wil alle lokale besturen, welzijns- en zorgorganisaties en zorgraden inspireren en ondersteunen om zorgzame buurten te ontwikkelen. Ze zullen de kennis en inspiratie uit de lopende projecten dan ook ruim delen met het terrein. Blijf je graag op de hoogte? Dat kan door in te schrijven op de nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief | Zorgen voor Morgen

(Foto door Andrea Piacquadio via Pexels)
Lees ook 
het sombreromodel

Een buurt met extra aandacht voor kwetsbare groepen met ondersteunings- of zorgbehoeften. Buurtgerichte Zorg ondersteunt de kwaliteit van leven

Wonen
Zorg