U bent hier

Zeg het met een bloem!

Een bloem, een glimlach!

Vandaag (1 oktober 2020) is het de internationale dag van de ouderen.

Voor deze gelegenheid bundelen drie belangrijke Brusselse actoren hun krachten in de strijd tegen sociaal isolement en eenzaamheid bij ouderen, om de meest kwetsbaren onder ons een hart onder de riem te steken.

Alle drie geloven we in solidariteit en sociale inclusie als motor voor algemeen welzijn, meer bepaald voor onze meest kwetsbare bejaarden, die in de moderne samenleving verwaarloosd worden.

We dromen van een wereld met meer sociaal contact binnen families, in de wijk, onder burgers en zelfs op het werk.

Samen begeleidden we in 2019 meer dan 1000 kwetsbare ouderen.

We organiseren elk een actie rond het symbool van de geschonken BLOEM, die overhandigd wordt aan een kwetsbare oudere.

De taal van bloemen beperkt zich niet tot de liefde. Bloemen getuigen van een bijzondere attentie of brengen simpelweg vreugde of hoop.

Een eenvoudig gebaar zoals een bloem die aan een onbekende wordt geschonken, een sms of telefoontje, een bezoekje, een brief of postkaart, een geschenk aan een naaste of zelfs een glimlach op straat kan het verschil maken voor de meest eenzamen onder ons, ongeacht de leeftijd.

Vrijwilligers van « Het BuurtPensioen-Pens(i)onsQuartier » en « Bras dessus Bras dessous » gaan voor het derde jaar op een rij de straten, pleinen en markten van de verschillende Brusselse en Waalse gemeenten op om voorbijgangers een bloem te geven, die ze op hun beurt zullen schenken aan een oudere . Met dit eenvoudig en symbolisch gebaar willen we het publiek sensibiliseren rond de levensomstandigheden van geïsoleerde ouderen, hen ruimte bieden om uit te wisselen en de vrijwilligers laten getuigen over hun engagement en ervaring.

Dit jaar werden er op 1 oktober 2021 3000 bloemen uitgedeeld.

Distributieplaatsen: Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Anderlecht, Brussel-stad (centrum, Marollen, Noorderwijk), Neder-over-Heembeek, Evere, Vorst, Ganshoren, Elsene, Jette, Molenbeek en Ukkel. Wallonië: Nijvel en Louvain-La-Neuve. 

 

Contact 

Charlotte Hanssens

charlotte.hanssens@kenniscentrumwwz.be
02 211 02 40 / GSM 0484 483 833

Charlotte is verantwoordelijk voor de uitbouw van Het BuurtPensioen sinds 2016. Dat BuurtPensioen bestaat uit verschillende, lokale netwerken van buren die elkaar helpen in het dagelijks leven. Ze coördineert de begeleiding en stimuleert de groei van elk nieuw netwerk. Wil je graag een lokaal netwerk oprichten in jouw buurt, dan ben je bij haar aan het juiste adres.

Mina Bouhajra

mina.bouhajra@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 414 15 85

Mina ondersteunt de burenhulpnetwerken van het BuurtPensioen. De partners en deelnemers van de burenhulpnetwerken kunnen bij haar terecht voor informatie, advies en een grote dosis energie en enthousiasme. Ze zet haar schouders onder bijeenkomsten van de buren en zoekt samen met hen naar oplossingen om het netwerk duurzaam uit te bouwen.

Saida Rian

saida.rian@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 414 15 85

Saida kreeg het verenigingsleven met de paplepel ingegeven. In haar gezin in de Marollen stonden burenhulp, zorgen voor elkaar en vrijwilligerswerk centraal. Als medewerker van Het BuurtPensioen ondersteunt ze de burenhulpnetwerken. Dit doet ze altijd in nauwe wisselwerking met de partners en deelnemers. Ze helpt de lokale netwerken om een hechtere groep te worden met een sterke groepsidentiteit.

Lees ook 

Het BuurtPensioen is een netwerk van buren die elkaar helpen in het dagelijks leven

Zorg
Vrijwilligers

Derde partijen

Partner

Bras dessus Bras dessous

Bras dessus Bras dessous...

 • is een intergenerationeel en multicultureel wijksolidariteitsnetwerk waarin buren op vrijwillige basis en naargelang de behoeften en hun beschikbaarheid, tijd besteden aan een oudere buur die zich eenzaam voelt.
 • heeft als centrale waarden uitwisseling en plezier
 • biedt ondersteuning op regelmatige basis: verplaatsing naar arts in de wijk, wandelen, bioscoopbezoek, kleine boodschappen, kaarten, schaken of scrabbelen, voorlezen, thee of koffie drinken thuis.
 • biedt occasionele ondersteuning: afspraak die vooraf gepland werd, kleine herstellingen, vervoer van een omvangrijk voorwerp, enz.
 • heeft een IT-project voor senioren: vorming op maat om de digitale kloof te bestrijden

Rode Kruis

Het Rode Kruis...

 • organiseert Aangepaste Vakanties voor personen die door hun handicap, ziekte of ouderdom moeilijk zonder begeleiding op reis kunnen.
 • zorgt op school of bij de gezinnen thuis zorgen voor extra begeleiding.
 • biedt je eerste hulp op maat van je evenement.
 • is wereldwijd actief en biedt hulp in landen die het nodig hebben.
 • leert je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden.
 • organiseert vakanties in Vlaanderen en Nederland. Zo kunnen ook kwetsbare kinderen terug naar school met een mooi vakantieverhaal.
 • heeft ziekenwagens klaar staan bij niet-dringende situaties.
 • organiseert Zorgbib. Naast het uitlenen van boeken, cd’s en dvd’s … maken onze vrijwilligers vooral tijd voor een kort bezoek of een gesprekje met patiënten en bewoners.