U bent hier
Benny draagt zijn steentje bij als vrijwilliger
Een thuis voor iedereen
We leven in de 21ste eeuw, een tijd waar diversiteit een feit is en waar constant wordt gezocht naar manieren om samen te leven. Benny, een man met een verstandelijke beperking, is een mooi voorbeeld van hoe dit kan. Samen met zijn begeleidster Mary-Sue geven ze een woordje uitleg over zijn parcours en de organisatie De Lork.
Levensverhaal
Momenteel verblijft Benny al bijna vijf jaar bij vzw De Lork, maar zijn leven verliep niet altijd van een leien dakje. Zo verloor hij jaren geleden zijn ouders. “Mijn moeder moest naar het ziekenhuis om een maagring te laten zetten, maar dat is mislukt. Ze moest constant naar het ziekenhuis. Op een avond ging ze slapen en werd ze nooit meer wakker”, zegt Benny. “Ik werd bij mijn vader geplaatst maar die stierf als gevolg van roken”. Benny kwam in een carrousel van instellingen terecht. Van Brugge naar Gent, om dan terug geplaatst te worden in Brugge. “Ik vond het daar echt niet leuk. Ik mocht daar niets doen, het was daar stom. Uiteindelijk mocht ik verhuizen naar vzw De Lork in Brussel”, zegt Benny. “Hier heb ik echt mijn plaatsje gevonden. Ik mag hier werken, spelen en heb hier heel veel vrienden”.
Werken met een handicap
Vzw De Lork zorgt voor een plek waar mensen zich geborgen voelen, pret maken en steun vinden. Ze zijn een brug naar de samenleving, door bijvoorbeeld hun bewoners aan een baan of vrijwilligerswerk te helpen. Zo kunnen ze hun persoonlijke relaties uitbouwen en hun steentje bijdragen aan de maatschappij. “Ik help op vier verschillende plaatsen”, zegt Benny. “Maandag en vrijdag werk ik in het atelier van de Lork, dinsdag dien ik op in het kaaitheater en donderdag help ik bij Muntpunt. Gelukkig ben ik op woensdag thuis, want het is wel zwaar (lacht)”.
In het atelier leert Benny onder andere hoe hij moet werken met een computer. Daarnaast knutselt hij dingen bijeen die later verkocht worden. “Tijdens de opendeurdag verkopen we de spullen die onze mensen gemaakt hebben”, zegt Mary-Sue. “Een deel van dat geld gaat naar een sociaal fonds. Bijvoorbeeld als er mensen graag mee op vakantie willen, maar er niet genoeg geld voor hebben dan zorgt de Lork dat ze meekunnen”.
Anders in Brussel
Vzw De Lork begeleidt al meer dan dertig jaar mensen met een verstandelijke beperking in wonen, werken en vrije tijd. Nog niet zolang geleden werden hun faciliteiten uitgebreid. “We hadden te veel mensen in één gebouw en dat was te druk”, zegt Mary-Sue. “Daarna zijn we uitgebreid naar verschillende locaties in Brussel, zoals in Bronstraat in Sint-Gillis of de Jean Robiestraat. Het is nu natuurlijk geen gebouw waar alles gecentreerd is, maar ik vind het zo wel beter. Ik voel me meer geïntegreerd in de samenleving. Anders blijf je gewoon in een gebouw en kom je niet echt buiten. Zo neemt Benny ook het openbaar vervoer naar verschillende plaatsen”.
Mary-Sue doet het begeleidend werk bijna twee jaar. Voor haar is het een werk waar ze zowel plezier als professionele voldoening uit haalt. “Het is fijn om te zien dat het niet alleen een samenwerking is met de verschillende instellingen. Het biedt een meerwaarde voor zowel onze mensen als de werkplaats. Er worden heel mooie contacten gelegd en vriendschappen gemaakt”. Daarnaast is vzw De Lork ook steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “Het is een wisselwerking. We plaatsen vrijwilligers, maar we werken ook samen met vrijwilligers”, zegt Mary-Sue. “Zo hebben we onze vrijwilliger Frank. Toen hij hier aankwam was hij een vrij gesloten persoon. Maar door zijn werk is hij volledig opengebloeid. Als vrijwilliger geef je niet alleen, maar je krijgt ook enorm veel terug”.
reportage: Caroline Du Four | foto: Alexander Koch
Op het kantoor van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding ontmoeten we Peter. Sinds enkele maanden werkt hij als vrijwilliger bij de...Lees meer
Hannes Saeid Bakhsh is de tel kwijt. “Een keer of twintig, dertig?” Feit is dat hij al jaren vrijwilliger is bij...Lees meer
Tandem werd opgericht door Maarten Coertjens en Mark Perera. Een van hun eerste vrijwilligers was Abdulmajid Abdulrahim. Hij zet zich nu in om...Lees meer
Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s