U bent hier

Iedereen is hier gelijk

Deze zorgplek is belangrijk voor mij en doet me deugd. 

Françoise De Roy is één van de 10 vrijwilligers die regelmatig een helpende hand bieden in de Zorgtuin. We verplaatsten ons graag naar deze bijzondere plek om haar verhaal te horen.  

Wat is de Zorgtuin? 

De naam 'Zorgtuin' beschrijft eigenlijk perfect de plek en het nagestreefde doel. Het is een gezellige, rustgevende groene oase in het centrum van de Brusselse deelgemeente Haren. Met een hart voor dieren en voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze uitgestrekte tuin staat open voor iedereen. Het is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, met extra aandacht voor mensen met een verstandelijke beperking. Logisch, gezien zorgaanbieder De Ark de Zorgtuin beheert. 

Françoise, je bent oorspronkelijk niet van hier. Hoe ben je in de Zorgtuin in Haren terechtgekomen?  

Inderdaad, ik ben een “Namuroise”. Maar omdat mijn man een geboren en getogen Harenaar is, kwam ik hier wonen in 1985. Voor mijn pensionering werkte ik als opvoedster in Brussel. De sociale sector is me dus niet vreemd. Toen ik niet meer professioneel actief was, had ik meer vrije tijd en zocht ik vrijwilligerswerk in de buurt. Via een kennis hoorde ik dat ze in de Zorgtuin nog vrijwilligers zochten. Vermits ik op slechts 5 minuutjes met de fiets hiervandaan woon, was mijn beslissing snel genomen. Ik hoef immers niet met het openbaar vervoer te komen en kan ook makkelijk inspringen als er iemand onverwacht afwezig is. Ik hou van mijn dorp en het dorpsgevoel. Deze zorgplek is belangrijk voor mij en doet me deugd: de natuur, de dieren en vooral de ontmoetingen met de mensen die hier langskomen. In feite doe ik al zeker 30 jaar vrijwilligerswerk. Ook toen ik nog werkte en er ook de zorg was voor de kinderen. Niet dat ik nu zo veel vrije tijd heb. Maar ik wil geven. Ik heb dat nodig want dat voedt me en het is verrijkend. Ook de verwondering in de ogen van de mensen bij het ontdekken van deze plek. Hun glimlach, het respect dat iedereen hier toont aan mensen met een beperking. Dat geeft je een onbetaalbaar warm en waardevol gevoel. In het begin heb ik wel getwijfeld, omdat ik vreesde dat ik moeilijk contact zou kunnen leggen. Ik ben Franstalig en kan me moeilijk uitdrukken in het Nederlands, en De Ark is een Nederlandstalige organisatie. Ik begrijp het Nederlands wel, maar toch… Het eerste contact met de verantwoordelijke van de Zorgtuin liep echter zo vlot en het voelde meteen goed aan. Mijn aarzeling was op slag voorbij.  

Je verwacht niet direct hier dergelijk 'paradijsje' te vinden. Haren is omringd door spoorwegen, industrie, de luchthaven is duidelijk nabij.  

Inderdaad. Gelukkig heeft de Kerkfabriek deze gronden ter beschikking gesteld om dit te kunnen realiseren. Er zijn trouwens werken aan de gang om het park nog aangenamer te maken: nieuwe wandelwegen, mooie houten omheiningen, aanplantingen. Recent werd er een toilet geplaatst.  

Welke activiteiten vinden hier zoal plaats?  

De bezoekers komen graag langs om de dieren te zien: een pony, twee ezels, enkele schapen en geiten. Ze komen ook in de moestuin werken of gewoon rustig wandelen. Van half maart tot eind september is elke woensdag het Tuinkafé open. De mensen komen dan samen om iets te drinken en voor een gezellige babbel. Om het Tuinkafé-seizoen af te sluiten, houden we een receptie. In de eindejaarsperiode organiseren we een Kerstmarkt. De Zorgtuin blijft natuurlijk het hele jaar door toegankelijk, voor alle bezoekers en voor de verzorging van de dieren en de tuin zelf. Het mooie is dat allerlei mensen hier samen komen. Iedereen is gelijk en voelt zich hier thuis: jong en oud, buurtbewoners, mensen met een beperking. Alles verloopt heel informeel en spontaan. Er is geen hiërarchie, er zijn geen verplichtingen.  

Wat is jouw taak hier?  

Polyvalente medewerkster: schoonmaken van stallingen en weides, voederen van de dieren, hout bergen, onderhoudswerken in de tuin, eventueel bijspringen tijdens evenementen of bij het Tuinkafé. Eigenlijk doe ik het werk dat zich aanbiedt. Ik breng hier elke week één voormiddag door.  

Zie je de Zorgtuin nog verder groeien?  

Niet in oppervlakte, gezien de bebouwing er omheen. Maar wel in voorzieningen. De Ark zorgt voor de nodige verbeteringen op gebied van infrastructuur. Oorspronkelijk was dit enkel weidegrond. Nu zijn er wandelwegen en daar wordt verder aan gewerkt. Er komt binnenkort een nieuwe schuur. We denken er ook aan om de moestuin uit te breiden en waarschijnlijk komen er ook kippen bij. 

Françoise, bedankt voor je tijd en ik wens je nog vele deugddoende ontmoetingen en momenten in deze Zorgtuin. 

 

Reporter en fotograaf: Anton Bulinckx 

Lees ook 

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van Brussel. Daarom zetten wij de Brusselse vrijwilliger graag eens in de kijker.

Overzicht

Ontdek welk type vrijwilliger jij bent. Doe de vrijwilligerstest.

Vrijwilligers