U bent hier

Vrijwilligerswerk vergroot mijn wereld

Ghislain kan op dit moment zijn werkzaamheden niet uitvoeren maar onder het genot van een kopje koffie, bij hem thuis in Dilbeek, kunnen we wel over zijn vrijwilligerswerk praten.

 

Mijn gezondheid en die van mijn vrouw bepaalde mijn richting naar vrijwilligerswerk

De eerste stap naar vrijwilligerswerk kwam omdat ik diabeet ben. Ik meldde me aan bij de Diabetes Liga. Omdat mijn vrouw de ziekte ALS had zocht ik ook contact met de ALS Liga. In het begin wou ik vooral mezelf beter informeren. Na een tijd zag ik dat ik ook iets kon betekenen voor de liga’s. Mijn ervaring en tijd waren meer dan welkom.”

 

De volgende stap

“Het was mijn eigen levenservaring die mijn inzet stimuleerde en mijn keuzes bepaalde. Zo ook het werk bij Topaz na het overlijden van mijn vrouw.”

Topaz is een huiselijk dagcentrum waar ernstig zieken steun vinden bij andere gasten, vrijwilligers en professionele begeleiders. Ghislain bracht vaak terminaal zieke mensen naar een dagbesteding.

“Hierbij had ik natuurlijk direct contact met de mensen die aan het einde van hun leven staan.  Een heel waardevolle tijd. Er werd gelachen en af en toe een traan gelaten. Maar dit vrijwilligerswerk kwam achteraf gezien iets te snel na het overlijden van mijn vrouw omdat ik teveel geconfronteerd werd met de dood.”

 

Een andere richting, een nieuwe uitdaging

Ghislain zocht een nieuwe manier om zich in te zetten en kwam via zijn schoondochter terecht  bij Tonuso, een organisatie die hulp biedt aan gezinnen en jongeren. In Asse heeft Tonuso een huis waarin jongeren autonoom leren wonen.

“Ik reed met mijn eigen auto naar Asse en haalde wekelijks boodschappen op bij de supermarkt, bakker etc. voor het huis. Natuurlijk heb je wel wat contacten in het huis en met de leveranciers maar je bent vooral alleen onderweg.”

 

Als ik beter ben ga ik zeker weer iets zoeken

Op dit moment is Ghislain wegens ziekte tijdelijk niet beschikbaar voor werk, maar alleen maar rusten of zitten op het balkon van zijn appartement is niet voor hem weggelegd.

 “Vrijwilligerswerk doen houdt me actief. Op deze manier kan ik iets betekenen voor anderen én voel ik me weer nuttig. Als ik beter ben ga ik zeker weer iets zoeken, anders wordt mijn wereld wel heel klein.”

 

interview: Marielle Zoon | foto: Veerle Vercauteren 

 

Lees ook 

Hannes Saeid Bakhsh is de tel kwijt. “Een keer of twintig, dertig?” Feit is dat hij al jaren vrijwilliger is bij...Lees meer

verhaal

Tandem werd opgericht door Maarten Coertjens en Mark Perera. Een van hun eerste vrijwilligers was Abdulmajid Abdulrahim. Hij zet zich nu in om...Lees meer

verhaal

Op een ongewoon warme zomerdag vallen we binnen bij De Kleppe om daar de groep terug te vinden van Cosmos en A Place to Live.We nestelen ons...Lees meer

verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers