U bent hier

Van buddy tot community: uitwisselings- en verdiepingsvoormiddag

De Vlaamse overheid financierde 28 buddyprojecten gedurende drie jaar. Ze vroeg aan Odisee, De Link en SAM om deze projecten te ondersteunen met een lerend netwerk en intervisies. Tijdens deze studiedag presenteren ze samen met de projecthouders de inzichten.

CONTEXT

Aan sociale professionals wordt steeds meer gevraagd om het netwerk van mensen in kwetsbare situaties te versterken, om formele en informele hulp op elkaar af te stemmen. Naast de reguliere werking bouwen ze, mede onder impuls van beleidsoproepen, vrijwilligerswerkingen uit. Ze zetten buddyprojecten op. Ze ondersteunen mantelzorgers, werken aan zorgzame buurten, of starten met gezinscoaching.

Tegelijk veranderen ook de structuren waarbinnen sociale professionals werken. Het beleid dringt aan op meer integratie van het sociaal werk in de welzijns- en gezondheidssector. ‘Community’ en ‘care’ zijn geen tegengestelden meer.

FILM 'VAN BUDDY TOT COMMUNITY'

We vroegen aan regisseur Margot Mot om het verhaal van buddy’s en sociale professionals te vatten in een videoreportage. Dat werd ‘Van buddy tot community’. In die film ligt de focus niet alleen op de buddy’s, maar ook op de sociale professional die outreacht, rekruteert, het project administratief beheert en een duurzame impact nastreeft.

De video is bedoeld als educatief materiaal voor professionals die eraan denken om een buddyproject op te zetten. De film biedt ook inzicht in hoe buddywerk geïntegreerd is in een breder verhaal.

OPZET VAN DE STUDIEVOORMIDDAG

We maken er een interactieve workshop van door in gesprek te gaan met projecthouders, deelnemers, publiek én beleid.

We bespreken de verschillende thema’s via kennisclips. En we leggen de link met nieuwe uitdagingen zoals zorgzame buurten en gezinscoaching.

We gaan in op vragen als:

  • Hoe kunnen buddyprojecten geïntegreerd worden in de nieuwe uitdagingen voor het sociaal werk? Waar zit de afstemming?
  • Wie is de centrale figuur vanuit het perspectief van de personen in armoede? Is het nog duidelijk wie welk mandaat heeft?
  • Kunnen sociale professionals samen met ervaringsdeskundigen oplossingen voorstellen om de versnippering van de hulpverlening om te zetten naar duurzame oplossingen.

PRAKTISCH

Wanneer? Donderdag 21 april van 9u tot 13u 

Waar? Odisee, Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel

Deelname is gratis maar registratie is wel noodzakelijk. Een broodjeslunch wordt voorzien.

Voor inhoudelijke vragen: kristin.nuyts@samvzw.be 

Voor algemene vragen: activiteiten@samvzw.be

Schrijf je hier in

CORONAVEILIGHEID

SAM volgt bij al zijn activiteiten de maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus. We zorgen ook voor veilige omstandigheden: ventilatie, CO2-meters, en mogelijkheid om afstand te houden in voldoende grote lokalen.

Soms gelden bijkomende regels in de locatie waar de activiteit plaatsvindt, zoals coronapas of mondmasker. We brengen je daarover snel op de hoogte.

Wat als de activiteit toch niet kan doorgaan wegens strengere coronamaatregelen? Dan organiseren we de activiteit online, of we stellen ze uit naar een latere datum. 

Datum 
donderdag, 21 april, 2022 - 09:00
Prijs 
gratis
Lees ook 
Cover cahier Brusselse gezinnen met kleine kinderen in precaire leefomstandigheden

Dit cahier geeft een inkijk in het leven van gezinnen in kwetsbare leefomstandigheden en in de gezinsondersteuning op het terrein. We geven hulpverleners en...

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg