U bent hier

De strijd tegen digitale uitsluiting loont, maar is lang

Brief van Daniël Flinker van Lire et Ecrire

Op 22 juni keurde de Brusselse regering in tweede lezing het voorontwerp van ordonnantie "Digitaal Brussel" goed. Deze nieuwe versie van de tekst is niet bevredigend. Het vereist immers dat alle administratieve procedures online worden gezet zonder dat fysieke loketten in openbare diensten worden gegarandeerd.

De strijd loont...

Een jaar geleden wilde de minister van Digitale Transitie " digital by default ", digitaal opleggen als het belangrijkste communicatiemiddel tussen overheden en burgers. Maar onze mobilisatie dwong hem zijn plannen te veranderen.

Naar aanleiding van onze betogingen in Schaarbeek en Brussel-Stad moest B. Clerfayt de nood aan een alternatief voor digitale technologie toevoegen in zijn ontwerpordonnantie gericht op de digitalisering van gemeentelijke en regionale diensten. Onduidelijk, onaanvaardbaar : deze tekst, die in maart in eerste lezing door de regering is goedgekeurd, dreigde de problemen van de toegankelijkheid van rechten te verergeren. We hebben onze acties dan ook voortgezet, met name in Anderlecht, Molenbeek en Elsene.

Het is in deze context dat de regionale regering eind juni een voorontwerp van ordonnantie in tweede lezing goedkeurde. De maatregel voorziet nu in het recht om met een overheidsfunctionaris te communiceren, " ten minste door een fysieke ontvangst en/of een telefoondienst en contact per post ". 

... Maar de strijd zal nog lang duren

Als we elke keer vooruitgang boeken, is dit "of " in de nieuwe tekst problematisch. Vanwege deze termijn garandeert de verordening geen fysieke loketten in administraties.

In Brussel zijn vier op de tien mensen digitaal kwetsbaar en loopt eenzelfde percentage burgers een risico op armoede. Het is onaanvaardbaar dat ons Gewest niet in staat is om fysieke loketten te garanderen aan zijn bevolking, terwijl deze laatste zoveel toegang tot rechten en diensten nodig heeft.

Wij willen een duidelijke tekst. We zijn moe van vage formuleringen die alternatieven combineren of die in bijlagen moeten worden gezocht. We zijn boos omdat de Digitale Brusselverordening een discriminerende maatregel is, volledig losgekoppeld van de behoeften van een zeer groot deel van de Brusselaars, die de digitale ongelijkheden en dus de sociale ongelijkheden zal verergeren.

We willen een ambitieus plan, een andere ordonnantie die fysieke loketten EN telefoondiensten EN postmodaliteiten, toegankelijk en kwalitatief, oplegt, ontwikkelt en financiert in diensten van algemeen belang.

We zetten onze mobilisatie voort

De versie van de verordening die op 22 juni is aangenomen, voldoet niet aan onze legitieme eisen, waardoor onze motivatie om te mobiliseren vertienvoudigt. We zullen de komende maanden onze campagne voortzetten om meer loketten, meer digitale ondersteuning, meer financiering, meer mensen, meer rechten te krijgen.

Concreet zullen we onze beweging tegen de verordening uitbreiden. Houd er met dit in gedachten rekening mee dat er op 10 oktober 2023 (10/10) een groot evenement wordt georganiseerd. We zullen ook onze lokale acties vermenigvuldigen voor een betere toegankelijkheid van de gemeentelijke diensten. Tot slot willen we een breed publiek debat stimuleren over de plaats van digitale technologie in de samenleving.

Dank u en gefeliciteerd met uw mobilisatie.

Daniël Flinker
Lire et ecrire  Brussel

Lees ook 
digitaal op de trein

Het Kenniscentrum WWZ startte een traject om aan digitale inclusie te werken

Welzijn