U bent hier

Film Gekleurde Wijsheid

Dé Brusselse oudere bestaat niet. Elk van ons liep een ander parcours en is uniek

Gekleurde wijsheid verwijst naar de superdiversiteit van Brusselse senioren. In 2021 heeft 75% van de Brusselaars een buitenlandse herkomst. Deze diversiteit in herkomsten weerspiegeld zich ook meer en meer in de populatie ouderen in Brussel. En of men nu Belg is of een migratieachtergrond heeft, er spelen ook vele andere factoren een rol die bepalen wie je bent. Hoe je opgevoed bent, of je hoger of lager geschoold bent, of je man of vrouw bent, je sexuele orientatie, of je een beperking heb , of je arm, middenklasse of rijk bent, enzovoort. We hebben met deze film een stukje van de rijke diversiteit van de Brusselse senioren in beeld willen brengen.

Gekleurde wijsheid verwijst ook naar de waardigheid van senioren als mens. Senioren zijn niet afgeschreven, zij zijn even belangrijk als iedereen. Zij zijn de hoeders van tradities, kennissen, geschiedenis… en overdrachtsagenten ervan. Amadou Hampaté-Bâ, de Malinese schrijver, historicus en etnoloog, stelde in 1960 voor UNESCO: “En Afrique, quand un vieillard meurt, c’est une bibliothèque qui brûle”. 

Er zijn een 9-tal personen in beeld gebracht. Ieder met zijn eigen uniekheid en verhaal. Ze gaan in groepjes van 3 met elkaar in gesprek over de dingen des leven: liefde, vriendschap, gezondheid, geld, jongeren, Brussel, diversiteit, vaak serieus en soms met een beetje humor … 

Zij delen met u hun wijsheid!

Deze film kwam tot stand vanuit een samenwerking van de Werkgroep Gekleurde Wijsheid. We willen onze positieve boodschap heel graag verder verspreiden en daarom deze film ook aan andere organisaties beschikbaar stellen om activiteiten mee te organiseren. Deze activiteit kan bestaan uit een introductie van de film gevolgd door het tonen van de film. Achteraf kan men dan een discussie met het publiek op gang brengen over wijsheid of over een ander thema uit de film. De film zelf duurt ongeveer een half uur. 

Wilt u ook Gekleurde Wijsheid in uw organisatie tonen?  Stuur een mailtje naar cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be of bel 02 414 15 85 

 

 

Contact 
cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
02 211 02 46

Cynthia is geïntrigeerd door de superdiversiteit in Brussel. Die beperkt zich niet enkel tot de ruime verscheidenheid aan herkomst in Brussel, maar eveneens de diversiteit in gender, sociale klasse, handicap, seksuele oriëntatie ... Aan de hand van het kruispuntdenken geeft ze duiding over discriminatie en sociale uitsluitingsmechanismen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor organisaties met vragen over cultuursensitieve zorg.

Lees ook 
man met hoed

Wij geloven in de wijsheid en waardigheid van senioren

Welzijn
Zorg