U bent hier

Nog meer bouwprojecten

Sinds haar ontstaan speelde het Kenniscentrum een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe woonvormen voor zorgbehoevenden in Brussel. Met telkens nieuwe partners werden nieuwe projecten bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd. Het uitgangspunt was altijd dat ouderen de kans krijgen zolang mogelijk thuis te blijven wonen.

Wanneer in Brussel nieuwe woonzorgprojecten op stapel staan, tracht het Kenniscentrum die altijd mee op te volgen. Dat kan door inspiratie te bieden, nieuwe evoluties te schetsen, buurtanalyses te maken, contacten te leggen met de overheid, mogelijk interessante contacten door te geven, enzovoort.

De Zeyp

Cultuur en welzijn samen

In 2008 ging het lokaal dienstencentrum De Zeyp van start in de lokalen van het gemeenschapscentrum in Ganshoren. Sindsdien zijn er plannen om dit gebouw te optimaliseren en toegankelijker te maken.

Het plan is om een aanpalende nieuwbouw te realiseren voor een uitbreiding van het gemeenschapscentrum en het lokaal dienstencentrum, met op de tweede verdieping de bibliotheek.
> Zeypstraat 47, 1083 Ganshoren

> www.dezeyp.be

De Overbron

15Extra plaatsen

De Overbron is een woonzorgcentrum met plaats voor 43 bewoners. Om een efficiënte werking te kunnen blijven garanderen, wil men 15 extra plaatsen realiseren. Daartoe werden al in 2007 twee aanpalende woningen aangekocht om er een nieuwbouw te plaatsen. Naast de realisatie van 15 nieuwe woongelegenheden, komen er ook een vergaderzaal en een polyvalente zaal voor activiteiten.

> Oorlogskruisenlaan 202, 1120 Neder-Over-Heembeek

> www.deoverbron.be

Arabesk

Nieuw woonzorgcentrum met 10 assistentiewoningen

Arabesk wil als private ondernemer dat zijn residenten zich thuis voelen. Hun woonzorgcentrum wil een veilige, gezellige, zorgzame, vriendelijke en respectvolle sfeer uitstralen. Het nieuwe gebouw omvat een gelijkvloers en drie bouwlagen voor 114 kamers, waarvan 6 tweepersoonskamers. Op de vierde verdieping komen 10 assistentiewoningen.

> Bergensesteenweg 899, 1070 Anderlecht

Sint-Monika

Uitbreiden met Vlaamse erkenning 

Sint-Monika - sinds 2013 onderdeel van de Zorggroep Eclips - is een GGC-erkend woonzorgcentrum met 85 bedden (waarvan 60 RVT) en een dagverzorgingscentrum. Zij hebben ook een leefgroep voor personen met dementie. Het plan is om de voorziening uit te breiden met 43 door Vlaanderen erkende woongelegenheden, wat een garantie is voor het Nederlandstalig karakter van deze voorziening. De eerste vergunning werd in 2012 verkregen.
> Sint-Gisleinsstraat 40, 1000 Brussel
> https://www.zorggroepeclips.be/nl/zorgvormen/woonzorgcentrum/221-woonzor...

LDC Ellips en Tram 82

Nieuwe woonzorgcampus in Sint-Agatha Berchem

Het woonzorgcentrum Arcus van de Senior Living Group is erkend en gefinancierd door de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie). Er wonen 222 ouderen, zowel valide als niet-valide, met een aparte afdeling voor personen met dementie. De Nederlandstalige bewoners worden steeds in hun taal geholpen, wat maakt dat ze er zich thuis voelen. In 2009 verhuisde het woonzorgcentrum naar een nieuwbouw. In het nieuwe gebouw werd ruimte voorzien voor het dagverzorgingscentrum Tram 82, en ook het Vlaams erkend lokaal dienstencentrum Ellips vond er onderdak. 

> Gentsesteenweg 1050, 1080 Sint-Agatha-Berchem

Parkresidentie

Geïntegreerde woonzorg op 1 locatie

De vzw Parkresidentie is de enige Vlaams erkende serviceflatresidentie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Aan de residentie met 32 flats is een lokaal dienstencentrum verbonden en het plan ontstond om er een derde werkvorm aan toe te voegen: een woonzorgcentrum. Op de huidige site was daar geen plaats voor en eventuele gronden in de buurt voldeden niet. Twee kilometer verderop vond de Parkresidentie een geschikte locatie voor hun nieuwe campus. Die omvat 19 serviceflats, een lokaal dienstencentrum, een woonzorgcentrum voor 90 bewoners en een centrum voor kortverblijf met drie plaatsen. De eerste bewoners namen in december 2016 hun intrek in het nieuwe woonzorgcentrum Warlandis.

> Odon Warlandlaan 209-231, 1090 Jette

Eureka

Woonzorgcentrum met bijzondere aandacht voor NAH
De vzw Sint-Vincentius die behoort tot de zorggroep Eclips, opende in 2014 het woonzorgcentrum Eureka in Evere. Van de 158 woongelegenheden zijn er ongeveer 40 voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Er is ook een afdeling voor personen met cognitieve en desoriëntatie problemen met ongeveer 80 woongelegenheden, 10 eenheden kortverblijf en een herstelverblijf voor 60 herstellenden. Ook in haar Brusselse dagverzorgingscentrum Terranova heeft Sint-Vincentius bijzondere aandacht voor NAH.
> August De Boeckstraat 54-56, 1140 Evere

Armonea Pagode

Enkele nieuwe woonzorgcentra

Armonea is de grootste onafhankelijke aanbieder van seniorenzorg en dienstverlening in België. In bijna zestig rusthuizen, serviceflats en service-residenties verspreid over heel het land zorgen zij voor een thuis voor ruim 6.200 senioren.

Armonea

 • realiseerde in Neder-over-Heembeek het nieuwe woonzorgcentrum Pagode. In 2013 namen 60 bewoners hun intrek in een mooi verbouwd kantoorgebouw, in 2014 opende een nieuwbouw voor 90 bewoners.
  > Oorlogskruisenlaan 90, 1120 Neder-Over-Heembeek 
  > www.armonea.be/nl/voorzieningen/pagode
 • opende in Laken in juni 2015 het woonzorgcentrum De Wand voor 122 ouderen, en 22 appartementen als service-residentie.
  > De Wandstraat 209, 1020 Laken
  > http://www.armonea.be/nl/voorzieningen/de-wand
 • plant in Etterbeek een nieuw Vlaams erkend woonzorgcentrum met 150 woongelegenheden en 15 serviceflats. Op dezelfde campus bevindt zich een ziekenhuis van de groep Chirec. De bouwaanvraag voor het woonzorgcentrum Universalis werd ingediend in december 2015. De eerste bewoners zullen er in 2018 kunnen intrekken.