U bent hier

Cahier Zorgkracht

Brusselaars hebben een beperkte vriendenkring en hebben vaak weinig contact met hun buren

Zorgkracht is een overkoepelende term voor de ondersteuning die iemand vindt in zijn persoonlijk netwerk: hulp bij praktische zaken, zorg voor kinderen of ouderen, gezelschap en sociaal contact, emotionele steun, eenvoudige medische zorg, enz. Hoe meer je een beroep kan doen op anderen, hoe draaglijker het dagelijks leven.

Het Vlaamse welzijnsbeleid kiest uitdrukkelijk voor vermaatschappelijking van de zorg. Het doel is dat mensen zoveel mogelijk terecht kunnen bij hun familie, vrienden, buren of vrijwilligers. De vraag is of dit ook haalbaar is voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Zal dit niet eerder hun toegang tot de zorg bemoeilijken? Om die vraag te beantwoorden werd een onderzoek uitgevoerd naar de zorgkracht van persoonlijke netwerken van Brusselaars.

In dit cahier vindt u de resultaten van dit onderzoek. Daaruit blijkt dat veel Brusselaars slechts een heel beperkt informeel netwerk hebben, en dat zeker kwetsbare mensen daar nauwelijks een beroep op kunnen doen. Als de informele zorg ontbreekt, wordt de formele zorg nog belangrijker. Dit onderzoek bevestigt de hypothese dat vermaatschappelijking van de zorg het draagvlak van kwetsbare mensen extra belast. Enkele kwetsbare Brusselaars verwoorden hoe belangrijk het is om niet alleen een informeel netwerk te hebben, maar ook terecht te kunnen bij professionele hulp.

Als het doel is om de zorg van kwetsbare Brusselaars te versterken, zal de overheid daar in moeten investeren. Het Kenniscentrum WWZ wil daar de komende jaren, samen met Inclusief Brussel, verder voor blijven ijveren.

Bestel het Cahier hier

Viermaal per jaar brengen wij een concreet verhaal over Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel.

Het zorg- en welzijnslandschap in Vlaanderen en in Brussel is ingrijpend aan het veranderen. Demografische en organisatorische evoluties plaatsen overheden en dienstverleners voor grote uitdagingen. In Brussel beweegt er veel. Onze superdiverse stad is een labo voor nieuwe inzichten en projecten. Deze reeks Cahiers wil die vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar maken.

Elk Cahier komt tot stand in samenwerking met andere partners. Zo kunnen we steeds weer nieuwe inzichten en concrete praktijken tonen, die inspiratie bieden voor meer Welzijn, beter Wonen en passende Zorg voor kwetsbare bewoners in Brussel en in Vlaanderen.

Extra info 
Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg

In welke mate kunnen kwetsbare Brusselaars terugvallen op een informeel netwerk van vrienden, familie of kennissen

Welzijn