U bent hier

Eén persoon kan een heel groot verschil maken

Eén persoon kan een heel groot verschil maken

Interview Melody Moodley, vrijwilligster bij YAR Vlaanderen.

YAR staat voor Youth At Risk. De vlag dekt wel degelijk de lading. YAR Vlaanderen werkt met jongeren tussen 15 en 21 jaar die problemen op verschillende levensdomeinen ervaren. De jongeren krijgen zo een kans om hun leven terug op de sporen te krijgen. In dit aanbod staan 2 programma’s centraal: YAR Wonen in de provincie Limburg en YAR Coaching in de provincies Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant/Brussel en Oost-Vlaanderen. Deze programma’s laten jongeren ervaren dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes. Niemand anders. En dat het maken van bewuste keuzes de eerste stap is om hun leven of woonsituatie zelf in handen te nemen. Beide programma’s worden mee mogelijk gemaakt door een ruim netwerk van vrijwillige medewerkers, de partners en de professionele medewerkers. YAR Vlaanderen is in 2008 opgericht in Limburg. De hoofdzetel bevindt zich in Hasselt. De organisatie is sterk aanwezig in Vlaanderen en wil ook graag in Brussel haar diensten verder uitbouwen.

 

“Goedemorgen! Ik ben aangekomen en zit aan een tafel met rode stoeltjes. Tot zo! Melody.”

Bij het ontvangen van dit sms-bericht, zag ik haar meteen zitten in het gezellige koffiehuis – nabij het mooiste parkje van Brussel (Kleine Zavelparkje) – waar we hadden afgesproken. Melody is een jeugdige, frisse en sportieve verschijning. Ze woont in Etterbeek en kwam met de fiets.

 

Melody Moodley is een mooie klinkende naam, maar lijkt niet echt “Belgisch”. Hoe kwam je in Brussel terecht en op welke manier heb je YAR Vlaanderen leren kennen?

Mijn vader is Zuid-Afrikaan en mijn moeder is Belgische. Ikzelf heb altijd in Antwerpen gewoond, tot ik 6 jaar geleden naar Brussel verhuisde omwille van mijn werk als advocate. 2 jaar geleden las ik een artikel over YAR Vlaanderen in de krant. Dat sprak me geweldig aan. De intensieve samenwerking van jongere en vrijwilliger leek me een interessante uitdaging waar ik moeilijk kon aan weerstaan. Ik contacteerde YAR dan ook meteen om mijn diensten aan te bieden in het coaching-programma.

 

Een job in de advocatuur combineren met intensief vrijwilligerswerk lijkt me niet evident. Hoe pak je dat aan?

Om dit duidelijk te maken, moet ik je wat meer te vertellen over het hele coaching-programma. Tijdens het voortraject – dat 10 weken duurt – werken de medewerkers vooral op de motivatie van de jongere om hem/haar de mogelijkheden te laten zien van zijn/haar deelname aan het coaching-programma. Eens het zover is, leggen ze samen met haar/hem 3 concrete en persoonlijke doelen vast.

Tijdens de daarop volgende residentiële trainingsweek (6 dagen voor jongeren, 9 dagen voor vrijwilligers) leren de jongeren op heel intensieve wijze een nieuwe positieve manier van denken. Op het einde van deze week maken ze kennis met de individuele coach, die de jongere zal begeleiden tijdens het natraject. Een meisje wordt altijd aan een vrouwelijke vrijwilliger gekoppeld, een jongen kan zowel aan een vrouwelijke als aan een mannelijke vrijwilliger worden gematcht).

Het natraject sluit aan op deze trainingsweek en duurt 8 maanden. Vanuit de leefomgeving van de jongere wordt dan gewerkt aan de realisatie van de 3 persoonlijke doelen van de jongere. Een slotceremonie sluit dit traject af. Familie en vrienden van de jongeren en het netwerk van YAR Vlaanderen komen luisteren naar de realisaties van de jongeren.

Als vrijwilliger-coach kan je kiezen tussen 1 of maximaal 2 programma-onderdelen. Ik koos bewust voor het coachen tijdens het natraject, omdat je daar meer flexibiliteit hebt in de aanpak. De jongere en de coach bepalen samen hoe en wanneer ze wekelijks afspreken. Ik zag het meisje - waaraan ik als coach werd gekoppeld – wekelijks en meestal was dit in het weekend. We spraken af op verschillende plaatsen: een wandeling in Brussel, samen wat gaan eten, of een namiddag in Leuven

... De invulling en duur van de momenten waarop jongere en coach afspreken hangen af van de coachduo’s. Het is wel belangrijk dat je tussenin als coach ook altijd bereikbaar bent voor de jongere. Dus best intensief. Dat schept zeker een band. In die mate zelfs dat we mekaar nog steeds regelmatig zien. Ook al heeft zij inmiddels het hele traject doorlopen.

 

YAR was voor jou duidelijk een positief verhaal. Heb je er persoonlijk ook wat van geleerd?

Ik vond het een heel interessante ervaring, want heb veel fijne mensen ontmoet uit zeer uiteenlopende milieus: zowel bij de jongeren en de vrijwilligers, als bij de medewerkers. Ik heb geleerd te relativeren en alles beter in de juiste context te plaatsen. Het was absoluut verrijkend. Ik vind YAR Vlaanderen een fantastische organisatie met zeer competente medewerkers, die de vrijwilligers gedurende het hele traject ondersteunen. Elke vrijwilliger-coach heeft haar/zijn professionele coach. Zonder die ondersteuning zou ik het niet geklaard hebben. Ik kon mijn coach ook altijd bellen, als ik met twijfels zat. Ik heb daar dus enorm veel aan gehad.

 

In je Linkedin-profiel zag ik dat je voor YAR ook al bij andere vrijwilligersorganisaties hebt gewerkt. De rode draad doorheen al die organisaties en ook nu bij YAR is duidelijk “kinderen of jeugd”. Waarom?

Ik geloof gewoon heel hard in de kracht van jongeren en in wat ze kunnen bereiken. Het geeft me heel veel voldoening om hen daarbij te helpen. Mijn ervaringen bij YAR zijn dan ook super goed. Ik ben er van overtuigd dat één persoon een heel groot verschil kan maken in iemands leven. Vaak is het vooral een kwestie van zelfvertrouwen. Hen (terug) laten geloven in zichzelf, hen bevestigen “je kan het”. De klemtoon ligt bij YAR terecht op de zelfredzaamheid van de jongeren.

 

Melody, bedankt voor het interview.

 

Word vrijwilliger bij www.yarvlaanderen.be.

Reporter en fotograaf: Anton Bulinckx

Lees ook 

Hadi El Morabet is 64 jaar en dé spilfiguur in de wijkprojecten van GC Elzenhof. El Morabet betekent eigenlijk: de wijze of de tovenaar. Hij is...Lees meer

verhaal

Paul Steinbrück, mede-oprichter van Pool is Cool. Een initiatief dat momenteel volledig uit vrijwilligers bestaat.

Lees meer
verhaal

Sophia Mesbahi woont in Anderlecht en is Criminologe van opleiding. Ze is sinds de start van de Babytheek in 2018 betrokken als vrijwilliger

Lees meer
verhaal