U bent hier

Contacteer Wouter maar!

De stem van de vrijwilligers in het concept

Wouter Heymans is vrijwilliger bij jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren. Als voorzitter maakte hij van deze rustige afgelegen plek in Brussel een bruisend jeugdhuis. "Veertigjarigen komen hier zelfs vragen om hun jubileum te vieren".

 

Wat gebeurt er zoal in jeugdhuis Tongeluk?

"Iedere maand komen we samen met 'de kern' om dingen te organiseren. Dat kan van alles zijn: een weekend weg, een bezoek aan een attractiepark of een concert. Maar bovenal: fuiven! De kern is een groep van vijftien tot twintig man die zich engageren om aciviteiten in Tongeluk te realiseren. Onlangs hadden we iemand die zei: 'ik wil een karaoke-avond'. Daar springen vervolgens tien anderen op die dat idee tot werkelijkheid maken. Als het echt plezant is, blijft het plakken en wordt het opnieuw georganiseerd."

 

Wat is jouw rol bij Tongeluk?

"Ik ben nu twee jaar voorzitter van dit jeugdhuis. Als voorzitter ben je het aanspreekpunt voor externen. Je bent de contactpersoon bij wie iedereen komt aankloppen om iets te organiseren of een samenwerking aan te gaan. Als er een nieuw idee is of er loopt iets fout is het al gauw: 'contacteer Wouter maar'. Maar alles wordt gerealiseerd door en in samenwerking met de 4 bestuursleden.

 

Hoe ben je bij Tongeluk terecht gekomen?

"Ik woon in Jette waar een jeugdhuis is met feestjes op vrijdag. Maar ik wilde niet gewoon iedere vrijdag achter de bar staan. Ik kende al veel mensen bij Tongeluk via de scouts. Als er nu een fuif is, voelt dat als een familiefeest omdat ik nog steeds dezelfde mensen terugzie. Bij Tongeluk kon ik activiteiten naar een hoger plan tillen. Ik begon als kernlid, maar wilde de zaken grondiger aanpakken. Toen besloot ik in het bestuur te stappen en deed de gelegenheid zich voor om voorzitter te worden.”

 

Wat motiveert je om als vrijwilliger in te zetten?

"Het eindproduct maakt alle inspanningen de moeite waard. Het kan soms radeloos lijken in Tongeluk als mensen hun motivatie verliezen om taken op zich te nemen of niet komen opdagen bij de activiteiten. Maar ook al loopt het soms stroef, als een goede activiteit is afgelopen en je hebt een grote groep vrijwilligers die komen meehelpen voor de opbouw, schiften en opkuis, dan voelt dat goed en krijg je energie om projecten verder te zetten."

 

Hoe krijg je andere mensen mee in jouw enthousiasme?

"Je moet het nooit forceren. Een idee van iemand moet spontaan komen en de mensen gaan meehelpen als je ze ook hun eigen stem kan laten inbrengen in het concept. Op die manier hebben we een ‘Bassfaced’ georganiseerd waar 400 man op afkwam. De volgende dag stonden we met vijftien man op te kuisen. Dat geeft enorm veel voldoening. Het resultaat hangt af van de energie die je erin steekt."

 

Wat heb je hier als voorzitter bereikt?

"Ik heb dingen kunnen veranderen. Andere bestuursleden die er al lang zaten, zaten te vast binnen een bepaald kader. Daardoor kwamen te weinig dingen gedaan. We zijn losser gaan werken met nieuwe regels. De kern van vijf man die er toen was is sindsdien snel gegroeid. De nieuwe generatie die in 't Tongeluk kwam, leidde tot nieuwe motivatie bij vele jongeren in de buurt. Bij gevolg zijn we veel tijd beginnen steken in het bestuur. Dingen die kapot gaan worden nu gerepareerd en we proberen systemen op te zetten waardoor vervelende voorvallen zich niet herhalen. Met behulp van subsidies hebben we een nieuwe bar geïnstalleerd, nieuwe elektriciteit, nieuwe frigo's.  Ik hoop dat Tongeluk daardoor nog aantrekkelijker is geworden voor nog meer mensen om hier een feestje te houden."

 

interview: Vincent Hurkens | fotograaf: Diederik Boomputte

Lees ook 

Tandem werd opgericht door Maarten Coertjens en Mark Perera. Een van hun eerste vrijwilligers was Abdulmajid Abdulrahim. Hij zet zich nu in om...Lees meer

verhaal

Hannes Saeid Bakhsh is de tel kwijt. “Een keer of twintig, dertig?” Feit is dat hij al jaren vrijwilliger is bij...Lees meer

verhaal

“Vrijwilligerswerk, wie heeft dat woord uitgevonden”, zegt Frans waarbij Nika aanvult dat je als je sociaal bent, interesse hebt in de ander en...Lees meer

verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers