U bent hier

Ik had tijd en wou die gebruiken voor het goede doel

Ik ben fier te hebben meegewerkt aan deze Babytheek, die een primeur was in Europa

GC Elzenhof is het gemeenschapscentrum van Elsene: een bruisende ontmoetingsplaats voor elke buurtbewoner, Elsenaar of Brusselaar met een divers aanbod. Concerten, films, taallessen, creatieve ateliers, kunstingrepen, tuinactiviteiten, speelweken, familievoorstellingen babbel-en speelcafés, …. Het gemeenschapscentrum ondersteunt ook mensen uit de buurt met concrete projecten zoals de Babytheek,  de moestuinwerking en de wijkcompostering. 

Sophia Mesbahi woont in Anderlecht en is Criminologe van opleiding. Ze is sinds de start van de Babytheek in 2018 betrokken als vrijwilliger.

 

Sophia, wat is de Babytheek?

Het is in feite een soort bibliotheek. We lenen geen boeken, maar spullen voor baby’s van 0 tot 1 jaar. De mensen betalen een klein bedrag lidgeld en kunnen dan gebruik maken van het materiaal dat voorhanden is zoals bijvoorbeeld maxi-cosi’s, kinderwagens, bedjes, speeltapijtjes, babybadjes, verschoonmatjes … allemaal die je maar kort nodig hebt.

Hoe ben je als vrijwilligster in het GC Elzenhof terecht gekomen?

Het idee van de Babytheek leerde ik kennen via Facebook. Tijdens een Growfunding-actie werd geld ingezameld om de Babytheek te kunnen lanceren in het voorjaar van 2018. Mijn toenmalig arbeidscontract liep ten einde en ik beschikte dus over meer vrije tijd. In januari 2018 nam ik op eigen initiatief contact met het GC en kon ik me mee inzetten bij de opstart van de Babytheek. Sinds april kom ik 1 x per week op woensdag. Ik treed op als de contactpersoon voor de andere vrijwilligers en doe op die manier de coördinatie. Mijn taken zijn heel afwisselend: ik hou de website up to date, behandel de mails met vrijwilligers en leden, hou de permanentie van de uitleendienst, open en sluit ons lokaal, ...

Waar vind je jouw motivatie als vrijwilligster?

Ik had tijd en wou die gebruiken voor het goede doel en dan liefst iets in verband met kinderen. Bovendien vind ik het belangrijk om bezig te blijven. Op die manier doe ik nieuwe ideeën op, die me ook persoonlijk verder kunnen helpen. Dankzij dit vrijwilligerswerk bekwam ik bijvoorbeeld een beurs die me de gelegenheid bood om een gelijkaardig project te gaan bestuderen in Boston (US) gedurende 5 weken.

Ik ben ook fier te hebben meegewerkt aan deze Babytheek, die een primeur was in Europa. Intussen heeft dit idee al op meerdere plaatsen navolging gekregen. Allemaal dankzij het succes hier in Elsene.

In november 2018 start ik met mijn nieuwe job als juridisch adviseur op de hoofdzetel van het Oeuvre National de l’Enfance (ONE is de Franstalige tegenhanger van Kind & Gezin). Dat betekent dat ik over minder vrije tijd zal beschikken. Maar ik blijf zeker als vrijwilligster voor de Babytheek werken, al zal het dan minder frequent zijn en eerder in het weekend.

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Gemotiveerd en leergierig. Ik wil graag nieuwe dingen leren kennen. Zo stak ik bijvoorbeeld heel wat op over de werking van een vzw en de vrijwilligerswereld. Vrijwilligerswerk helpt echt bij je zelfontplooiing. Het heeft bij mij alvast gezorgd voor een professionele heroriëntatie. Contact met andere mensen bevordert ook je talenkennis. Ik zal dus steeds het vrijwilligerswerk blijven promoten. Iedereen zou het op zijn minst een keertje moeten uitproberen!

 

Reporter: Anton Bulinckx

Fotograaf: Nathalie Stroobant

Lees ook 

Natuurlijk zijn er geen magische oplossingen, maar als je het heft in handen neemt voel je je vanzelf een pak optimistischer.

Lees meer
verhaal

 Als, zoals hij zelf zegt, beroepsvrijwilliger zet George zich al 30 jaar volledig vrijwillig in voor diverse organisaties maar voor 4 van deze...Lees meer

verhaal

Op het kantoor van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding ontmoeten we Peter. Sinds enkele maanden werkt hij als vrijwilliger bij de...Lees meer

verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers