U bent hier

Ik snoep nog altijd bonbons Napoleon

Jean: "Op den duur kreeg ik problemen met mijn geheugen."

Jean is in Luik geboren, had Vlaamse ouders en voelt zich nu Brusselaar. Na de grote brand bij de Innovation in 1967 ging hij in Brussel werken. Sinds enkele jaren werkt hij in het atelier van De Lork en zo kwam hij terecht in Samenhuizen.

“Als kind woonde ik in Hoboken. Ik heb voor schoenmaker geleerd, maar dat beroep oefende ik nooit uit. Ik ben eerst gaan werken bij de Bonbons Napoleon, op het Kiel in Antwerpen. Ik ben nog altijd een trouwe supporter van Beerschot (lacht). Daarna kon ik in Brussel aan de slag bij de Bon-Marché. Ik heb daar 20 jaar gewerkt als magazijnier. Ik moest de leveringen in ontvangst nemen en alles klaarzetten voor de winkel. Maar ik dronk te veel. Dat had ik in het leger geleerd. Zolang ik bij mijn moeder woonde in Hoboken, viel dat nog mee. Toen dronk ik enkel in het weekend. Maar in Brussel is het erger geworden. Ik dronk te veel en te snel. Op den duur kreeg ik problemen met mijn geheugen, en dan ben ik bij De Lork gaan werken. Elke maandag, donderdag en vrijdag werk ik in het atelier. We steken bijvoorbeeld nageltjes in plastieken houdertjes, om kabels tegen de muur te bevestigen.

Ik woon hier nu sinds een paar maanden, in hetzelfde appartement als Martine en Robert. Op dinsdag gaan we samen naar de winkel en koken we thuis. De dagen dat ik naar het atelier ga, eet ik daar. De andere dagen wordt er eten aan huis gebracht. Elke week komt er iemand van Familiehulp om te strijken, te wassen, op te ruimen en te poetsen. Onze begeleiders Joni en Greet beheren mijn geld, want we mogen hier niet drinken. Soms doe ik dat toch, in het geniep. Daarna snoep ik altijd een bonbon Napoleon. Anders ruikt mijn adem (lacht).”

Lees ook 

Eind 2015 ging Dirk voor de eerste keer in zijn leven zelfstandig wonen.

Lees meer
verhaal

Nadat ze 16 jaar in de psychiatrie woonde, verhuisde Petra (32 jaar) eind 2015 naar Samenhuizen in Brussel.

Lees meer
verhaal

Thomas woont al meer dan een jaar in Samenhuizen. Sinds ze trouwden, trok Linde bij hem in. 

Lees meer
verhaal

Martine: "Door mijn geheugenverlies kan ik niet meer alleen wonen."

Lees meer
verhaal

Pia: "Samenwonen met mensen met een beperking, bevalt me zeer."

 

Lees meer
verhaal
bewoners samen

17 mensen, waarvan de helft zorg nodig heeft, kiezen ervoor om samen te wonen.

Welzijn
Wonen
Zorg
cover cahier

Naast jongeren en senioren wonen er ook volwassenen met een geheugenstoornis, een verstandelijke of een psychiatrische problematiek. Allen zijn blij om...

Wonen
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg